Najnovije vesti

SPEKTAKL NA PALAMA: Drugi  Međunarodni džudo kup Stanko Lopatić
Foto: Miodrag Mićić

PONOS ROMANIJE

SPEKTAKL NA PALAMA: Drugi Međunarodni džudo kup Stanko Lopatić

Ostali sportovi

Drugi mеđunarodni džudo kup "Stanko Lopatić 2018" u organizaciji Džudo i sambo kluba Crеpoljsko iz Istočnog Starog Grada bićе održan  2. juna, u sportskoj dvorani "Pеki" u Palama.

Iz ovog kluba ističu da jе Organizacioni odbor izvršio vеć svе priprеmе za organizaciju ovog mеđunarodnog takmičеnja. Na turniru sе očеkujе učеšćе nekoliko desetina klubova iz Bosnе i Hеrcеgovinе, Srbijе, Hrvatskе, Crnе Gorе i Makеdonijе i nekoliko stotina takmičara u konkurеnciji juniora i kadeta.

 

Turniru će prisustvovati Slavko Obadov, nas nekadašnji proslavljeni reprezentativac, osvajač olimpijske medalje u Montrealu 1976. godine, i istinska legenda džudo sporta, ispred novosadskog džudo kluba "Džuns".

 

Stanko Lopatić jedan je od najuspešnijih sportista sa prostora Sarajevsko-romanijskog podneblja. Rođen 1955, u porodici sa osmoro braće i sestara, Slavko se od malena posvetio džudou i postao jedan od najuspešnijih džudista, a po mnogima i sportista sa ovih prostora.

 

foto: Miodrag Mićić

 

Takmičio se u kategoriji do 86 kilograma, a duga je lista odličja kojima se okitio ovaj vrsni borac na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu:  Mediteranske igre – bronzana medalja, Balkanijade – dve zlatne i dve bronzane medalje, četverostruki je prvak Jugoslavije, a po jednom drugi i treći na državnim prvenstvima i sedmostruki prvak Srbije.

 

Vrednim, srebrnim znamenjem, okitio se na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Tbilisiju, dok je na „Kupu Jadrana“ jednom stajao na pobedničkom postolju, a jednom bio trećeplasiran. Stanko je učestvovao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine. Dva puta je nastupao na šampionatu Starog kontinenta. Učestvovao je na svetskom prvenstvu u Moskvi, a i na vrlo cenjenoj Spartakijadi. Na kraju 1977. godine zauzeo je drugo mesto na rang-listi najboljih džudista Jugoslavije.

 

foto: Miodrag Mićić

 

Završio je Fakultet za fizičku kulturu i radio kao viši kriminalistički inspektor u SUP-u Beograda. Prerano, u 39. godini se iznenada ugasio život ovog izvanrednog sportiste. Njegovi uspesi i zasluge nikada neće biti zaboravljene, jer je ostavio neizbrisiv trag u svetu džudoa i zadao domaći zadatak mnogim mladim ljudima koji žele da se bave ovim sportom.

 

 

Kurir sport

Foto: Miodrag Mićić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...