PADAJU REKORDI: Rusija dominirala u štafetama, 17-godišnji Ukrajinac šampion
Foto: Vladimir Mladenović

20. Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzom ronjenju za seniore u Beogradu

PADAJU REKORDI: Rusija dominirala u štafetama, 17-godišnji Ukrajinac šampion

Ostali sportovi -

Četvrtog dana takmičenja na Svetskom prventvu u plivanju perajima i brzom ronjenju za seniore u Beogradu održana su takmičenja u tri discipline u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Rusija je dominirala u štafetama, a najprijatnije iznenađenje priredio je 17-godišnji Ukrajinac Olaksil Zakharov, koji je pobedio u trci na 800 metara. Finalna takmičenja počela su trkom na 50 metara ronjenja na dah, sa mono perajom za žene (50m AP Fast Heat). Na startu finala bile su po dve Kolumbijke, Korejke i Kineskinje, dok su dva preostala mesta zauzele takmičarke iz Rusije i Grčke. Zato nije ni čudo što je Kineskinjama pripalo dva odličja – zlato i bronza, a između njih našla se takmičarka iz Južne Koreje. Nije bilo obaranja rekorda, ali je Cheng Jing Shu pobedila sa solidnih 15 sekundi i 90 stotinke, Korejka Miri Yoon završila je trku posle nje, a treća do cilja je stigla Yagi Lin.

foto: Vladimir Mladenović

U konkurenciji muškaraca, u istoj disciplini, zlatnu i srebrnu medalju osvojili su Rusi Vladimir Zhuravlev i Pavel Kabanov, bronzu Korejac Kwanho Lee.

Kineskinje su bile veoma raspoložene danas, pa su uzele dve medalje i u trci na 800 metara (800m SF W Fast Heat). Nova svetska šampionka Yi Ting Sun do titule je došla ubedljivo, pošto je svoje glavne konkurentkinje drugoplasiranu Ukrajinku Yevheniju Olienikuovu ostavila iza sebe za gotovo osam sekundi, kao i trećeplasiranu Kineskinju Si Jia Chen.

foto: Vladimir Mladenović

Ipak, ovaj poslednji dan takmičenja na bazenu obeležio je pobednik trke na 800 metara, mladi, 17-godišnji Ukrajinac Oleksil Zakharov, kome nije smetalo da iza sebe ostavi mnogo iskusnije takmičare.

Posle trke bio je veoma srećan i nije krio oduševljenje zbog trijumfa u Beogradu.

foto: Vladimir Mladenović

„Moram da pohvalim organizatore, stvarno su nam omogućili vrhunske uslove. Sviđa mi se kakva je atmosfera na ovom takmičenju. U suštini, meni je sve super“, rekao je mladi Ukrajinac, koji je prvi put u Beogradu, u gradu koji će pamtiti po velikom uspehu na početku karijere.

U štafetama (4x100mSF) dominirali su takmičari iz Rusije. Ruskinje su sasvim zasluženo došle do zlatne medelja, pošto su bile bolje od Kine i Kolumbije, dok su Rusi bili brži od Južne Koreje i Italije. U timu Rusije bio je Vladimir Zhuravlev, kome je ovo danas druga zlatna medalja, kao i Pavel Kabanov koji je današnjem srebru dodao i zlato. Štafeta Kolumbije trku je završila na drugom mestu, ali je zbog povrede pravila, posle sudijske konsultacije diskvalifikovana. Od sutra Svetsko prvenstvo nastavlja se na Adi Ciganliji, na otvorenom, gde će se održati trke na dugim distancama.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track