SP U BUGARSKOJ: Kajakaši i kanuisti otputovali u Plovdiv
Foto: Kajakaški savez Srbije

Srećno

SP U BUGARSKOJ: Kajakaši i kanuisti otputovali u Plovdiv

Ostali sportovi -

Reprezentacija Srbije u kajaku i kanuu otputovala je danas na Svetsko prvenstvo za juniore i mladje seniore u bugarskom Plovdivu.

Na svetskom šampionatu Srbiju će predstavljati 10 takmičara u 12 posada: Strahinja Stefanović u disciplini K-1 200, Bojan Milinković u K-1 500, Andjelo Džombeta u K-2 1000, Nikola Rasulić K-2 1000, Biljana Relić u K-1 200 i K-2 500, Marija Dostanić u K-1 500 i K-2 500 i Nikolina Mijušković u C-1 200, te juniori: Bojan Zdelar K-1 200 i K-1 500, Željana Petrović K-1 200 i Eva Barta K-1 500 i K-1 1000.

foto: Kajakaški savez Srbije

Iz Beograda je krenulo njih devetoro dok je kanuistkinja Nikolina Mijušković već u Plovdivu gde je bila učesnik razvojnog kampa Medjunarodne kajakaške federacije (ICF).

Prve trke su na programu u četvrtak 26. jula, a prvenstvo će trajati do 29.

"S obzirom nato da sam izborila mesto u reprezentaciji za seniorsko prvenstvo sveta, i da mi je fokus na tom takmičenju, u Plovdiv idem iz treninga. Naravno, ambicije su uvek visoke i želja mi je da trenutni maksimum bude dovoljan za neko od odličja. Ovo mi je sedmo takmičenje u sezoni, teško je da se održi forma cele godine" rekla je Relićeva, bronzana sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva za mladje seniore u Piteštiju u Rumuniji.

Marija Dostanić je sa Relićevom nedavno u Auronzu osvojila srebro u dvosedu na 500 metara.

foto: Kajakaški savez Srbije

"To takmičenje je pokazalo da imamo kvalitet. Verujem da ću u obe discipline da budem konkurentna za najviše plasmane", rekla je Dostanićeva.

Nikola Rasulić i Anđelo Džomebeta u dvosedu na 1.000 metara imaju cilj da udju u A finale.

"Spremni smo, trenirali smo sa Markom Tomićevićem i Milenkom Zorićem što nam je mnogo koristilo. Znamo da nas čeka težak zadatak, ali ovo nam je treće zajedničko takmičenje u ovoj sezoni i imamo više iskustva", kazao je Džombeta.

Njegov partner, Rasulić, izrazio je nadu da će ostvariti vreme od oko tri minuta i 15 sekundi.

"Nadamo se bržoj trci. Voda na regatnoj stazi u Plovdivu je slična onoj u Čurugu na kojoj smo najviše trenirali i to bi mogla da bude naša prednost. Nadamo se vremenu oko tri minuta i 15 sekundi", kazao je Rasulić.

Strahinja Stefanović je imao peh u finalu Evropskog prvenstva u Auronzu kada je u poslednjim metrima usled tala ostao bez prilike da se bori za medalju.

"Očekujem dobre trke, verujem da će sve da bude u redu. Spreman sam, cele godine dobro treniram. Biće žestoka konkurencija, dolaze najbolji mladi svetski sprinteri", rekao je Stefanović.

foto: Kajakaški savez Srbije

Kajakaš Bojan Milinković poznaje stazu u Plovdivu, a nada se plasmanu u A finale.

"Imam četvrto mesto iz jednoseda i medalju iz dvoseda od pre dve godine u Plovdivu. S obzirom na to da sam sprinter, nadam se bržoj trci na 500 metara. Kroz dobre treninge sam stekao izdržljivost. Očekujem dobro, seniorsko, vreme i plasman u A finale", rekao je Milinković.

Barta će veslati u dva jednoseda, na 500 i 1.000 metara.

"Više mi odgovara 500, ali ne biram discipline. Spremna sam da uradim sve što je do mene i ostvarim dobar plasman. Nedavno sam na Evropskom prvenstvu u Italiji bila u A finalu na 1.000 metara pa se nadam da mogu da ponovim plasman", rekla je Barta.

S druge strane Petrovićeva, najmladja takmičarka u srpskom timu, u borbu će sa najbržim svetskim juniorkama.

"Ukoliko uslovi na stazi budu bolji nego u Auronzu nema razloga da ne pružim maksimum. Ulazak u A finale bi bio ogroman uspeh, ali ni B finale ne bi bilo za razočaranje", rekla je Petrovićeva.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track