LEGENDE ZA LEGENDU: Bokserski šampioni na desetogodišnjicu smrti odali počast Mati Parlovu, Tadija Kačar emotivnim govorom rasplakao prisutne (VIDEO, FOTO)
Foto: Kurir Sport

nema mu zaborava

LEGENDE ZA LEGENDU: Bokserski šampioni na desetogodišnjicu smrti odali počast Mati Parlovu, Tadija Kačar emotivnim govorom rasplakao prisutne (VIDEO, FOTO)

Ostali sportovi -

Pre 10 godina, 29. jula 2008. godine preminuo je najbolji bokser bivše Jugoslavije - Mate Parlov.

1 / 7 Foto: Kurir Sport

To je bio povod da se u Puli okupe njegovi prijatelji iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Iz Srbije tu su bili Dragomir Vujković, Tadija Kačar, Mirko Puzović i Milivoje Labudović. Oni su u Puli odali počast Parlovu, i zatim u kafiću Mate, koji vodi njegov sin Matko uz snimke Matovih borbi na video bimu evocirali uspomene na legendarnog boksera.

foto: Kurir Sport

Pomen je održan u nedelju u 12 časova. Na groblju su povorku predvodili Aldo Kantaruti jedan od najbližih prijatelja Mate Parlova i velika bokserska legenda i Gaga Vujković, a u ime Matovih bokserskih saboraca govorio je Tadija Kačar.

"Deset godina je od smerti najvećeg boskera i sportiste svih vremena. On je postavio postulate najvećeg u ovom sportu i mi mlađi smo uvek težili da ih sledimo. On danas živi u nama, jer svi mi koji smo ovde, osvajali smo olimpijske, svetske ili evropske medalje. Zbog svega što je učinio za boks i sve nas mi, njegovi prijatelji mu i danas odajemo počast i izražavamo zahvalnost", rekao je Kačar, kog su uz boksere iz Srbije slušali i Matini saborci: Pero Tadić, Duško Čavić, Oto Gerlić, Josip Flajšman, kao i i Dejan Zavec bivši prvak sveta u velter kategoriji u verziji VBC.

foto: Kurir Sport

Parlov je rođen 16. novembra 1948. godine u Imotskom. Sa 16 godina počeo je da se bavi boksom u Bokserskom klubu "Pula", i posle samo tri godine osvojio je titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji.

foto: Kurir Sport

Parlov je ostao upamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih sportista 20. veka. Osam puta bio je prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski i jednom evropski prvak, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine kad su ga u Puli dočekali gotovo svi njegovi sugrađani.

foto: Kurir Sport

Pored evropskih, svetskih i olimpijskih titula, Parlov je osam puta (1967-1974) osvajao titulu prvaka Jugoslavije, pet puta (1970-1974) titulu najboljeg na Balkanu. Kao amater Parlov je imao 310 borbi, od čega samo 13 poraza. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva "remija".

Pre 42 godine boksovao na Marakani

Desetog dana jula 1976. godine jugoslovenski bokser Mate Parlov (1948 - 2008) je na beogradskoj Marakani postao evropski prvak u WBC verziji. Rival čuvenom levorukom Istraninu bio je Italijan Domeniko Adinolfi, a najboljeg jugoslovenskog boksera svih vremena bodrilo je više od 20.000 navijača.

Nekoliko dve godine kasnije, Parlov se na oproštaju boksera Rajka Milića na terenima Radničkog na Crvenom Krstu u Beogradu slikao sam velikim prijateljem Draganom - Kokanom Đurišićem.

foto: Kurir Sport

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track