Najnovije vesti

LEGENDE ZA LEGENDU: Bokserski šampioni na desetogodišnjicu smrti odali počast Mati Parlovu, Tadija Kačar emotivnim govorom rasplakao prisutne (VIDEO, FOTO)
Foto: Kurir Sport

nema mu zaborava

LEGENDE ZA LEGENDU: Bokserski šampioni na desetogodišnjicu smrti odali počast Mati Parlovu, Tadija Kačar emotivnim govorom rasplakao prisutne (VIDEO, FOTO)

Ostali sportovi

Pre 10 godina, 29. jula 2008. godine preminuo je najbolji bokser bivše Jugoslavije - Mate Parlov.

1 / 7 Foto: Kurir Sport

 

To je bio povod da se u Puli okupe njegovi prijatelji iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Iz Srbije tu su bili Dragomir Vujković, Tadija Kačar, Mirko Puzović i Milivoje Labudović. Oni su u Puli odali počast Parlovu, i zatim u kafiću Mate, koji vodi njegov sin Matko uz snimke Matovih borbi na video bimu evocirali uspomene na legendarnog boksera.

 

foto: Kurir Sport

 

Pomen je održan u nedelju u 12 časova. Na groblju su povorku predvodili Aldo Kantaruti jedan od najbližih prijatelja Mate Parlova i velika bokserska legenda i  Gaga Vujković, a u ime Matovih bokserskih saboraca govorio je Tadija Kačar.

 

"Deset godina je od smerti najvećeg boskera i sportiste svih vremena. On je postavio postulate najvećeg u ovom sportu i mi mlađi smo uvek težili da ih sledimo. On danas živi u nama, jer svi mi koji smo ovde, osvajali smo olimpijske, svetske ili evropske medalje. Zbog svega što je učinio za boks i sve nas mi, njegovi prijatelji mu i danas odajemo počast i izražavamo zahvalnost", rekao je Kačar, kog su uz boksere iz Srbije slušali i Matini saborci: Pero Tadić, Duško Čavić, Oto Gerlić, Josip Flajšman, kao i i Dejan Zavec bivši prvak sveta u velter kategoriji u verziji VBC. 

 

foto: Kurir Sport

 

Parlov je rođen 16. novembra 1948. godine u Imotskom. Sa 16 godina počeo je da se bavi boksom u Bokserskom klubu "Pula", i posle samo tri godine osvojio je titulu prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji.

 

foto: Kurir Sport


Parlov je ostao upamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih sportista 20. veka. Osam puta bio je prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski i jednom evropski prvak, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine kad su ga u Puli dočekali gotovo svi njegovi sugrađani.

 

foto: Kurir Sport


Pored evropskih, svetskih i olimpijskih titula, Parlov je osam puta (1967-1974) osvajao titulu prvaka Jugoslavije, pet puta (1970-1974) titulu najboljeg na Balkanu. Kao amater Parlov je imao 310 borbi, od čega samo 13 poraza. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva "remija".

 

Pre 42 godine boksovao na Marakani

Desetog dana jula 1976. godine jugoslovenski bokser Mate Parlov (1948 - 2008) je na beogradskoj Marakani postao evropski prvak u WBC verziji. Rival čuvenom levorukom Istraninu bio je Italijan Domeniko Adinolfi, a najboljeg jugoslovenskog boksera svih vremena bodrilo je više od 20.000 navijača.

 

 

Nekoliko dve godine kasnije, Parlov se na oproštaju boksera Rajka Milića na terenima Radničkog na Crvenom Krstu u Beogradu slikao sam velikim prijateljem Draganom - Kokanom Đurišićem.

 

foto: Kurir Sport

 

Kurir sport / Nenad Kiš 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...