Vaterpolo je avangarda, zaslužuje takav tretman
Foto: Promo

Tandem Wind sporta dokazao da ništa nije nemoguće

Vaterpolo je avangarda, zaslužuje takav tretman

Ostali sportovi -

Vaterpolo u Srbiji sinonim je za uspeh ako se gleda po broju osvojenih medalja. Ono što se ne vidi jeste naličje uspeha, a ta slika nije nimalo lepa budući da sjajne rezultate igrača nacionalnog tima prati kolaps klubova i sve teži uslovi za rad novih naraštaja.

Da je takva situacija neodrživa, uvideo je dvojac kompanije Wind sport Vladimir Popović i Nikola Rađen, koji su već drugu godinu zaredom sa velikim uspehom u Vrnjačkoj Banji organizovali kamp vodenih sportova Number One. - Kamp je dokaz da se predan rad isplati i da je prvi korak našeg petogodišnjeg plana ostvaren. Nakon nekoliko stotina dece koja su prošla stručni rad i program kampa Number One sa našim najpoznatijim trenerima, formirala se baza polaznika na osnovu koje možemo da uđemo u sledeću fazu, formiranje škole vodenih sportova, akademije vaterpola i, na kraju, kluba - priča nam proslavljeni vaterpolista Nikola Rađen.

Vlasnik kompanije Vladimir Popović objašnjava koliko elemenata je neophodno uklopiti kako bi se, naizgled, nemoguća misija realizovala. - Postoji nekoliko osnovnih faktora našeg uspeha, a to su posvećenost, stručni rad, dobra organizacija i strpljenje da se do vrhunskih rezultata dolazi s puno rada, znanja, iskustava i želje da se stvori nešto drugačije i bolje. Naime, najtrofejniji sport zaslužuje avangardno mesto u našem društvu, da se njime bave najbolji stručnjaci, a da se prema njima odnosimo kao prema najboljima u našem društvu, s poštovanjem i uvažavanjem. Da im se obezbede vrhunski uslovi za rad, a deci podjednako dobri uslovi za učenje - kaže Popović.

foto: Kurir

U praksi bi ta ideja, kako kaže, podrazumevala i one stvari koje se podrazumevaju, a zbog kojih se sve na startu izjalovi.

- Vrhunski sportski rezultati trebalo bi da budu pokretač omasovljavanja dece u sportu i, na osnovu rezultata vaterpolo reprezentacije, logično je očekivati mnogo više mladih, a za to je potrebno obezbediti im vrhunske uslove - opremu, toplu vodu, termine, a u društvenom i poslovnom smislu ponovno afirmisanje bavljenja sportom podsticanjem mladih, a sve kroz savremene metode. Sport mora da bude njihov, a treninzi na društvenim mrežama na kojima će deliti svoje najbolje poteze da roditelji vide kako im deca napreduju. Upravo vođeni ovim ciljevima, u planu je formiranje vaterpolo akademije u Pančevu, gde bi nove šampionske generacije učile prve korake. - Ugled koji smo stekli tokom dve godine održavanja kampa želimo da iskoristimo tako što ćemo svim polaznicima, ali i ostalima, omogućiti da svoja znanja i veštine stiču na najsavremeniji način, u vrhunskim uslovima, na bazi šampionskih sportskih programa i uz konstantan rad s našim i svetskim najboljim stručnjacima. Mi u vaterpolu predstavljamo ono što i Amerikanci u košarci i krajnje je vreme da se prema njemu na taj način i odnosimo i uspostavimo standarde koji će nam omogućiti da srpska vaterpolo škola i naša vaterpolo akademija postanu mesto na kome će se brusiti najsjajniji biseri za srpske klubove i reprezentaciju - smatra Rađen.

U krajnjoj perspektivi, ovaj sportsko-poslovni duo ima formiranje profesionalnog kluba s obzirom na to da je vaterpolu, kao i svakom sportu, potrebna jaka baza. - Vaterpolo je dostigao vrhunske rezultate zahvaljujući enuzijazmu pojedinaca, kojima treba dati sistemsku podršku. Poslednji je čas da se stvori prostor u kome će vrhunski asovi poput Rađena, braće Pijetlović (ovde bi Nikola trebalo da dopiše sva imena koja će biti u vašem timu)... imati uslove da svoja znanja na najsavremeniji način prenesu nekim budućim šampionima. Metafizika ima svoje domete i mislim da smo je iscrpili. Vreme je da se okrenemo metodama kao što su rad i posvećenost u bozinsi delu sporta i da iz vrhunskog genetskog potencijala, koji na ovom prostoru postoji, osim šampionske reprezentacije, stvorimo šampionske klubove, jaku ligu i od sporta u kome smo svetska avangarda i u našoj zemlji budemo sport number one. Imena poput Milanovića i Savića su garant da je ovo početak niza koji pred sobom ima odličnu perspektivu - zaključuje Popović.

Kamp Number One - Svetske zvezde u Vrnjačkoj Banji Drugi po redu kamp vodenih sportova Number One ove godine posetio je krem srpskog sporta. Sa decom su radili najbolji svetski vaterpolista svih vremena: Igor Milanović, selektor srpske reprezentacije Dejan Savić, igrači nacionalnog tima Branislav Mitrović, Duško i Gojko Pijetlović. Uz njih, Vrnjačku Banju su posetili čuveni vaterpolo golman Slobodan Soro, reprezentativac Nemanja Ubović, kao i kapiten košarkaša Crvene zvezde Branko Lazić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track