UKLETI 11. AVGUST: Na ovaj dan Ivana Španović je dva puta  ostala bez evropskog i svetskog zlata!
Foto: Dado Đilas

Prokletstvo

UKLETI 11. AVGUST: Na ovaj dan Ivana Španović je dva puta ostala bez evropskog i svetskog zlata!

Ostali sportovi -

Na dan u kom su joj, zbog famoznog broja na leđima, ukrali medalju na Svetskom prvenstvu prošle godine, naša najbolja atletičarka morala da odustane od finala EP

Svi smo s nestrpljenjem očekivali da nam Ivana Španović još jednom podari maksimalno uživanje u subotu uveče u finalu Evropskog prvenstva, kada je nekoliko sati pred planiran nastup stigla informacija da najbolja srpska atletičarka neće skakati zbog povrede.

Ruptura Ahilove tetive koju je pokazao snimak magnetnom rezonancom nije nešto sa čim se treba šaliti, pa je Ivana, nakon insistiranja medicinskog tima, morala da se povuče s takmičenja. A htela je da skače. Baš je htela.

- Imala sam ogromnu želju da nastavim, znala sam da mogu da istrpim bol, ali kad sam saznala da je u pitanju ruptura Ahilove tetive, poslušala sam savet da odustanem od nastupa u finalu. Nastavljam s terapijama i nadam se brzom povratku na stazu - rekla je Ivana nakon teške odluke da ne pokuša da odbrani tron.

A kada smo videli rasplet i skok za zlatnu medalju dug 6,75 metara, bilo nam je jasno da bi Ivana bez ikakvih problema odbranila titulu. Ali... Finale je bilo zakazano za 11. avgust, a taj dan očigledno nije Ivanin.

Jer baš 11. avgusta 2017. godine desio se onaj skandal na Svetskom prvenstvu. Onaj fenomenalan skok za zlatnu medalju koji su sudije izmerile drugačije i debelo skratile uz obrazloženje da se Ivani otkinuo broj sa leđa i ostavio trag u pesku!

Šta je ruptura i kako se leči Ivana sledi duži oporavak Rupture Ahilove tetive leče se neoperativnim putem, a primenjuju se dve vrste lečenja - sa imoblizacijom potkolenim gipsom ili sa stopalom u plantarnoj flaksiji od 20 stepeni i petom višom za 2-2,5 centimetara. Preporučuje se da pacijent hoda sa štakama bez oslanjanja tokom osam nedelja. Sprovode se brojne terapije, a posebno se obraća pažnja na kineziterapiju i istezanje tetive. Posle šest do osam nedelja pacijent jača mišić i tetivu progresivno, hoda i vežba u bazenu, vozi bicikl i izvodi vežbe snage i balansa. Posle četiri do šest meseci može da se počne s trčanjem, kada snaga mišića povređene noge dostigne oko 70 odsto snage zdrave noge. Hirurško lečenje prekida Ahilove tetive se primenjuje kod totalnih ruptura, kod mladih, aktivnih osoba i sportista.

kurir.rs / Gojko Filipović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track