Najnovije vesti

PRIČA NA KOJU NIKO NE MOŽE DA OSTANE RAVNODUŠAN: Nišlija Nemanja Tadić pobedio rak, sada se na takmičenju paraolimpijaca bori za medalju u atletici
Foto: Nebojša Mandić

JUNAK

PRIČA NA KOJU NIKO NE MOŽE DA OSTANE RAVNODUŠAN: Nišlija Nemanja Tadić pobedio rak, sada se na takmičenju paraolimpijaca bori za medalju u atletici

Ostali sportovi

Nišliji Nemanji Tadiću (23) našem najtrofejnijem plivaču sa invaliditetom predstoji naredne nedelje veoma značajno evropsko nadmetanje, ali ne u plivanju već u atletici.

Tadić je proletos na državnom prvenstvu u atletici skočio u vis 1,5 metara i tako izborio normu za Evropsko prvenstvo u atletici za paraolimpijce koje 21. avgusta počinje u Berlinu.

 

On je ove godine takodje isplivao i normu za Evropsko prvenstvo u plivanju za paraolimpijce, ali je u poslednji čas, kako je kazao, "prelomio" i odlučio da se takmiči u atletici.

 

"Prezasitio sam se plivanja i hteo sam da počnem nešto novo. U teretani sam slučajno sreo trenera Atletskog kluba "Železničar" Nikolu Randjelovića i zajedno smo došli na ideju da probam da skačem uvis. Već na prvom treningu imao sam dobar rezultat", rekao je Tadić agenciji Beta.

 

Prema njegovim rečima, postoje "neke šanse" da u Berlinu stigne do medalje, ali rano je govoriti o tome.

 

"Visina koju sam preskočio ovog proleća, predstavlja, četvrti, peti rezultat u Evropi ove godine. Činjenica je medjutim da sam još nov u atletici", rekao je on.

Tadić je istakao da je veoma zahvalan gradu Nišu što je izdvojio 700.000 dinara kako bi dobio pravu sportsku protezu za nogu.

 

"Proteza je stigla pre desetak dana i šteta što nemam još tri, četiri nedelje da se na nju priviknem. Nije baš laka adaptacija za tako nešto, ima i padova i povredjivanja druge noge", objasnio je Tadić.

 

On je kazao da, bez obzira kakav rezultat ostvario u Berlinu, ima nameru da se ozbiljno posveti atletici u narednim godinama i da se osim u skoku uvis oproba u još nekim atletskim disciplinama, poput skoka u dalj ili bacanju koplja i kugle.

 

Nemanja Tadić je kao sedmogodišnji dečak oboleo od raka kostiju zbog čega su lekari morali da mu levu nogu amputiraju najpre do a potom i iznad kolena. Lečenje je trajalo pune tri godine i za to vreme primio je 24 hemioterapije.

 

Počeo je da pliva tek sa 17 godina, ali je veoma brzo napredovao i proteklih godina osvojio je više medalja na državnim prvenstavima i brojne medalje na medjunarodnim takmičenjima. Na Evropskim univerzitetskim igrama u Zagrebu, pre dve godine, osvojio je četiri zlatne i jednu srebrnu medalju.

 

Njegov sadašnji trener Nikola Randjelović rekao je agenciji Beta da veruje da će Tadić nastaviti da osvaja medalje jer je vrhunski sportista a izuzetno je talentovan za atletiku.

 

Niš je poslednji put imao atletičara sa invaliditetom još 80-tih godina, kada je medalje na velikim evropskim i svetskim takmičenjima osvajao Slobodan Adžić. 

 

 

Kurir sport/Beta 

Foto: paraolimpijske-igre.jpg

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...