ŽENE I SPORT: Knjiga o velikom značaju žena u sportu i neophodnoj ravnopravnosti
Foto: Fss.rs

MALO IH JE U SPORTU

ŽENE I SPORT: Knjiga o velikom značaju žena u sportu i neophodnoj ravnopravnosti

Ostali sportovi -

Knjiga "Žene i sport", autorke prof. dr Milke Đukić, predstavljena je uz poruku velikog značaja žena u sportu i neophodnoj ravnopravnosti.

"U ovoj knjizi su obrađeni različiti segmenti jedan deo je istorijski, jer sam se vratila u staru Grčku i stari Rim, citirala sam Homera jer smatram da je to sam početak. To je period kada su Spartanke imale ravnopravno pravo da se bave sportom", rekla je Đukić.

Ona se zahvalila Srpskoj pravoslavnoj crkvi o bivšoj košarkašici Nataši Kovačević na doprinosu.

"Nataša Kovačević je moja inspiracija, kao i drugim sportistkinjama".

Kovačević je dodala da knjiga ima snagu da promeni svest.

foto: Vladimir Šporčić

"Definitivno sam očarana knjigom, čak sam i napisala nešto. Knjiga je bogata podacima i jasno ukazuje na problem. Svakom društvu su potrebne sposobne žene kao što je Milka Đukić".

Poverenica za ravnopravnost građana Brankica Janković naglašava da se "često ovakve teme banalizuju, a to je pitanje za spas".

"To je suštinsko pitanje za razvoj jednog društva. Spremna sam za ovo da otkažem sve i da dođem i podržim ženu kakva je Milka Djukić. Prvi pogled i struktura knjige pokazuje da je Đukić prišla na jedan sistemski način, neophodno je da imamo više žena tamo gde se donose odluke. Valjalo bi nam još više ovakvih publikacija i projekata koji mogu da nas edukuju i da menjaju stvari u našem društvu", kaže ona.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović dala je punu podrški Milki Đukić i knjizi.

"Žene su u sportu jako malo uključene ima ih malo. Upravni i Nadzorni odbori, Savezi i drugi imaju zanemarljiv broj žena. Upravo je zbog toga ova knjiga važna koja pokazuje šta to treba da menjamo. Vlada Republike Srbije teži upravo tome. Mi stvaramo ambijent da u našoj državi neko ne bude diskriminisan zbog toga da li je muško ili žensko".

Svetlana Bilić, međunarodni fudbalski sudija, dala je primer sa početka karijere.

"Kada sam počela da se bavim suđenjem nailazila sam na takve uvrede i govorila šta mi je to trebalo. Jedan od osnovnih razloga je bilo nemoguće i granica je neka liga. U fudbalu jeste najteže zbog fizičkih normi jer moram da trčim muške norme kod nas, a u Evropi ženske. Jeste teško, ali je izuzetno lepo. Danas ima mnogo više devojaka koje se brave fudbalom, a mislim da će knjiga doprineti da u budućnosti bude što više ovih slučajeva", zaključila je Bilić.

kurir.rs / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track