PORAZ ORLOVA KOJI NE BOLI: Srpski odbojkaši izgubili od Poljske, ali OVERILI plasman u polufinale (VIDEO)
Foto: FIVB

SVETSKO PRVENSTVO

PORAZ ORLOVA KOJI NE BOLI: Srpski odbojkaši izgubili od Poljske, ali OVERILI plasman u polufinale (VIDEO)

Ostali sportovi -

Odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Poljske 0:3 (26:28, 26:28, 22:25) u drugom meču treće faze u Torinu, ali se plasirala u polufinale.

Paradoksalno, ali "orlovi" su i teoretski obezbedili ulazak među četiri najbolja na svetu iako su (ponovo) doživeli maksimalan poraz od Poljaka.

Naime, izabranicima selektora Nikole Grbića bilo je dovoljno da večeras osvoje 54 poena, koliko su juče prepustili Italiji, pa da imaju garantovano makar drugo mesto u Grupi J. To su i učinili...

Kao i kada su se Srbija i Poljska sreli na kraju druge faze Svetskog prvenstva, i danas u Torinu su motiv i energija apsolutno bili na strani aktuelnog svetskog šampiona. "Orlovi" kao da su se istrošili dan ranije kada su savršenom igrom demolirali "azure" (3:0), dok je njihovim današnjim rivalima pobeda bila preko potrebna u borbi za polufinale.

U petak se u poslednjem meču Grupe J sastaju Italija - Poljska (21.15). Domaćin mora da pobedi maksimalnim rezultatom da bi mogao da prođe dalje, dok prvaku sveta iz 2014. godine osvajanje jednog seta garantuje polufinale.

Tek posle tog meča znaće se, ne samo ko ide dalje, već ko takmičenje nastavlja sa prve, a ko sa druge pozicije.

Našoj reprezentaciji rival u polufinalu biće ili Amerika ili Brazil, koji sutra u međusobnom duelu takođe odlučuju o rasporedu na vrhu Grupe I (Rusija ispala).

Srpski odbojkaši nisu imali strpljenje ni koncentracije u večerašnjem duelu sa Poljacima, pa su prva dva seta izgubili posle drame, oba puta sa 26:28. U trećem setu nije bilo toliko neizvesnosti, aktuelni šampioni sveta su bez problema priveli meč kraju.

Uroš Kovačević je bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije sa 14 poena, dok je Aleksandar Atanasijević zabeležio 11.

Bartoš Kurek sa 15 i Mihal Kubijak sa 14 bili su najzaslužniji za uspeh Poljaka.

Ovaj neuspeh ne može i ne sme da pokoleba "orlove" u nameri da nastave let ka medalji.

1 / 11 Foto: FIVB

Prvi set

Greškama Poljaka uspeli smo da steknemo prednost 7:5. Na prvi tehnički tajm-aut otišlo se vođstvo Srbije 8:7, pošto su Poljaci izjednačili greškom Atanasijevića, da bi rivali zatim napravili servis grešku.

Kovačević i Ivović su nam napadima doneli nove poene. Do 12:10 smo i držali minimalnu prednost. Tome su doprinele i servis greške Poljaka. Na drugom tehničkom tajm-autu vodili smo 16:13, posle asa Ivovića.

Drugim asom Ivovića, stekli smo četiri poena prednosti. Poljaci su zatim zaigrali nešto bolje, pa je selektor Grbić kod rezultata 19:17 zatražio tajm-aut. Atanasijević je realizovao napad za 20. poen Srbije.

Jovović je drugim blokom osvojio novi poen za Srbiju. Poljaci servisom i blokom dolaze do izjednačenja 21:21, ali tada Lisinac osvaja poen i prekida seriju rivala. Potom Ivović realizuje napad. Na dva poena smo od polufinala.

Poljaci posle odmora uzimnaju nova dva poena za 23:23. Atanasijevićevom paralelom stižemo do set lopte. Ivović greši iz servisa, pa će se igrati na razliku.

Kubijak je pogodio as, ali Kovačević nije dao da se set okonča. Lisinac je dobro servirao, ali su i Poljaci izigrali naš blok. Uh, kakav potez Uroša Kovačevića, koji je bio u bezizlaznoj situaciji.

Atanasijević je izbacio servis u aut. To je osma greška Srbije. Zatim smo izgibili poen. set je gotov. Poljaci su slavili 28:26.

foto: FIVB

Drugi set

Sve lopte sada idu na Atanasijevića! On kažnjava greške Poljaka. u prvom delu drugog seta naš tim je imao dva do tri poena prednosti. Napad ide, dobro, a sa druge strane, ne uspevamo da zaustavimo Hureka.

Poljaci serijom Kurjaka 4:0 prelaze u vođstvo. Nakon toga Poljaci uspevaju da dođu do dva poena, prednosti, koju smo brzo anulirali - 17:17.

Igra se poen po poen, a naš tim servis greškama ostavlja Poljake u minimalnom vođstvu. Na 20:20, Podršačanin je iz servisa poslao loptu van polja za igru.

Zatim Lisinac donosi novo izjednačenje. A Okolić novom greškom iz servisa čašćava Poljake. Kovačević je probio trojni blok za 22:22.Poveli smo, ali je Petrić pogrešio servis. Uroš Kovačević nam je doneo set loptu, koju nismo iskoristili.

Drugu set loptu na servis Luburića, takođe nism,o iskoristili, Mnogo grešaka na servisu u oba dosadašnja seta. Poljaci asom dolaze do set lopte.

Hurek je pogrešio, a zatim smo se loše branili, pa je rival došao do druge set lopte, koju je posle kontre realizovao. Opet 28:26.

Treći set

Selektor Grbić je odlučio da u nastavku meča odmori najbitnije igrače. Srbija naime, ima dovoljan broj poena za plasman u polufinale.

Poljaci su na startu trećeg seta stekli dva poena prednosti. Na prvom odmoru vodili su 8:6. Poljska je bila bila kvalitetetnija na startu trećeg seta, a nervoza na parketu je uzela maha, pa su tako Uroš Kovačeviću Kovačeviću i Kubjaku pokazani crveni kartoni, što znači da je obema ekipama dodeljen po poen i tako je rival imao 10:7.

Ipak, uspeli su naši momci da se trgnu, odlično je u bloku skočio Petar Krsmanović, koji je krunisao seriju od 3:0 i doneo je izjednačenje - 10:10.

Poljaci su stekli dva poena prednosti do drugog tehničkog tamj-auta. Bilo je 16:14.

Strašan servis Kovačevića za 18:18.

Poljaci su imali mnogo sreće posle servisa Kureka, lopta je zakačila mrežu i prevarila Kovačevića - 20:22.

Kovačević je izblokiran za 21:24.

Poljaci koriste meč loptu - 22:25.

NAJAVA:

Ekipa selektora Nikole Grbića je dan ranije spektakularnom igrom savladala domaću selekciju Italiju, pred 15.000 navijača. Bilo je velikih i ubedljivih 3:0 u setovima (25:15, 25:20, 25:17).

Tom ubedljivom pobedom reprezentativci Srbije napravili su veliki korak ka plasmanu među četiri i ulazak u borbu za medalju, a da bi ga i definitivno obezbedili, potreban im je samo jedan set u meču sa Poljacima od kojih su poraženi u nedelju sa 3:0.

"Taj poraz biće stimulativan za sve nas. Idemo korak po korak, kao kaznena ekspedicija smo i suprotstavićemo se svakom ko nam dođe na put", poručio je selektor Nikola Grbić.

Meč Srbija – Poljska igra se u 20.30.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track