RAT MU JE SVE ODNEO, NAUČIO JE DA CENI SVAKI ZARAĐENI DINAR... ON JE SRBIN ZA PRIMER! Bio je student generacije, šampion Evrope, a sada grabi ka svojoj drugoj master diplomi! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Damir Dervišagić

INTELEKTUALAC NA TATAMIJU

RAT MU JE SVE ODNEO, NAUČIO JE DA CENI SVAKI ZARAĐENI DINAR... ON JE SRBIN ZA PRIMER! Bio je student generacije, šampion Evrope, a sada grabi ka svojoj drugoj master diplomi! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Srpski džudista Aleksandar Kukolj je pravi primer da ukoliko ste dovoljno uporni, vredni, organizovani, požrtvovani... možete postići sve što želite u životu.

Šampion Evrope ruši predrasude da profesionalni sport i visoko obrazovanje ne mogu da idu ruku pod ruku.

foto: Fonet

Iako je u karijeri osvojio stotine medalja, od kojih je svakako najvrednije zlato na šampionatu Evrope, Aleksandra to nije sprečilo da bude izuzetno uspešan i u školi. Bio je "vukovac", đak generacije, sjajan student... Kukolj je stigao do diplome magistra ekonomskih nauka, ali nije želeo tu da se zaustavi. Sada hita ka novom masteru. Kukolj je stipentista na master studijama Trener u sportu.

foto: Zorana Jevtić

"Obrazovanje se u 21. veku smatra opštom kulturom. Sport i obrazovanje su dve stvari koje se međusobno ne sabotiraju, već pomažu i podupiru jedna drugu. Tako na primer, kad odem na pripreme za neko veliko takmičenje neke stvari ne mogu da radim, ali mogu da uzmem knjigu, čitam i učim po nekoliko sati dnevno. To mi na neki način bude relaksacija od treninga, mogućnost da radim nešto drugo i mislim o nekim drugim stvarima. Nadam se da ću još nekoliko godina biti aktivan sportista i zato planiram da za sve to vreme radim na svom obrazovanju", rekao je Kukolj u jednom intervjuu za Novosti.

foto: Damir Dervišagić

Ovaj sjajni momak poreklom iz Zvornika ne krije da je imao teško detinjstvo, ali da je zahvaljući svemu što je preživeo naučio da ceni rad i trud.

foto: Profimedia

"Otac je bio šofer. Sa 14 godina se pustio u svet, napravio nešto u životu, a onda mu je sve odneo rat. U Bosni smo ostali bez kuće, a u Beogradu bez stare devizne štednje. Učio me je da cenim ono što zaradim. Kada sam imao tri godine za svaku zlaticu skinutu sa krompira davao mi je dinar, tako da sam mogao da zaradim 200 dinara na dan. Roditelji su nekim laganim pričama uspeli da odgaje moj potencijal na pravi način. Kada sam oca, onako iz kurtoazije, pitao koju srednju školu da upišem, rekao mi je: 'Aco sine, već si pametniji i školovaniji od mene, ti ćeš svakako najbolje izabrati!' To je bila neverovatna motivacija i poverenje. Kada sam odlučio da ne upisujem Matematičku gimnaziju, jer je na dan upisa bilo prvenstvo u džudou, nisu mi ni jednog trenutka stali na put", otkrio je Kukolj za Politika magazin.

Kurir sprot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track