NA ZLATO BEZ FORA I FAZONA: Počelo je Svetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu
Foto: Privatna Arhiva

lepa manifestacija

NA ZLATO BEZ FORA I FAZONA: Počelo je Svetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu

Ostali sportovi -

Beograd je ovih dana ribolovački centar sveta!

Jubilarno 20. Svetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu počelo je u sredu na Adi Ciganliji, a reprezentacija Srbije pokušava da iskoristi sve prednosti domaćeg terena i da osvoji jednu od medalja:

- Učestvuje 28 reprezentacije, svaka sa po tri ekipe koje su podeljene po sektorima. Želeo bih da pohvalim organizatore i čelnike Ribolovačkog saveza Srbije i Šaransku Asocijaciju koji se za razliku od svojih kolega iz drugih zemalja ne služe trikovima. Primera radi, Portuglaci i Južnoafrikanci su kao domaćini osvajali titulu svetskog šampiona tako što su dva meseca pre početka prvenstva hranili ribu određenom vrstom hrane. To je potez koji se kosi sa fer-plejom i mi ne želimo na taj način da stavljamo sebe u privilegovan položaj i da dovodimo druge u hendikep - kaže na početku razgovora za Kurir jedan od najuspešnijih srpskih ribolovaca Ivan Điđi Mitić.

Takmičenje traje 72 sata, a posle dan i po velike borbe, Ukrajinci vode u generalnom plasmanu ispred Hrvatske i SAD.

- Suština je u težini ulovljene ribe. Englezi su uhvatili dve ribe više od Ukrajine, ali su tek na petom mestu. Svakog dana u 15 časova, sudije krenu od baze do baze i mere plen svake reprezentacije. Imamo veliki problem sa količinom ribe u jezeru na Adi Ciganliji. Beograd je i 2007. godine bio domaćin Svetskog prvenstva i tada je ubačeno oko 13 tona ribe, a učestvovalo je svega 17 reprezentacija. Ovoga puta je ubačeno samo dve i po tone ribe, a imamo skoro duplo više učesnika. Spušten je i nivo jezera, što je ogroman šok za ribu koja je navikla na određeni pritisak vode i zato će svaki ulov imati presudan uticaj na konačan plasman. Nije isključeno da pobednika dobijemo u poslednja dva sata takmičenja. Na prethodnom Svetskom prvenstvu Rumuni su ostali bez zlata jer su neposredno pre poslednjeg sudijskog zvižduka ulovili ogromnu 'tolstolobiku' koja se ne boduje jer samo šaran i amur ulaze u konkurenciju.

Srbija trenutno zauzima četvrto mesto, sa realnim šansama da se poslednjeg dana Svetskog prvenstva domogne mesta na pobedničkom postolju.

- Imam veliko poverenje u selektora Dejana Đorđevića koji je jedan od pionira šaranskog ribolova u Srbiji. Tu je i Bojan Bojanić, učesnik 12 Svetskih šampionata, momak koji ima ogromno iskustvo i znanje, vrhunski je tehničar i taktičar i ne sumnjam da će u najvažnijem trenutku uloviti šampionski plen. Ukrajinci vode zahvaljujući kapitalcu od preko 15 kg, ali je vrlo je verovatno da će zbog sitnog propusta ostati bez zlatne medalje. Naime, tokom vađenja ulova sa meredovom iz jezera, jedan član njihove ekipe je zagazio u vodu iznad kolena, što nije u skladu sa propisima. Ovde nema video tehnologije kao u fudbalu, ali je neko to snimio kamerom, prijavio sudijama i sada je na Komisiji da donese odluku o njihovoj diskvalifikaciji - kaže Mitić i dodaje da moderni šaranski ribolov iz godine u godinu dobija sve veći broj pristalica u Srbiji.

- Reč je o izuzetno skupom sportu, ali i ekstremno zanimljivoj disciplini. Sportski ribolov podrazumeva velika odricanja i ogromne napore. Lično poznajem sve te momke iz naše reprezentacije i znam da svako od njih posle tri dana ovako zahtevnog takmičenja smrša po nekoliko kilograma. Upoznao sam i čuvenog britanskog ribolovca Stiva Briksa koji je po 300 dana godišnje na vodi. Dakle, privatni život praktično ne postoji. Tokom takmičenja nema spavanja, zahteva se visok nivo koncentracije i maksimalna posvećenost detaljima koji su od krucijalnog značaja za konačan rezultat. U ovom sportu mnogo toga zavisi od žreba koji je poludirigovan i reprezentacija koja dobije bolju poziciju za pecanje ima i veće šanse za osvajanje medalje.

Mnogi posetioci Ade Ciganlije još uvek ne shvataju važnost takmičenja koje se odvija u njihovom gradu.

- Imali smo juče neobičnu situaciju da je jedan momak ušao u vodu i lagano preplivao sva tri sektora. Sudije su ga dozivale, pokušavale da mu objasne da tim potezom nije doveo u pitanje samo regularnost Svetskog prvenstva, nego i svoju ličnu bezbednost. Ništa nije vredelo. Svaki sport ima nekog svog 'egzibicionistu'.

kurir.rs / kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track