ŠAMPIONSKA FAMILIJA Njegova karijera je puna medalja, a malo ko zna da je on TEČA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ovo je Zoran Terzić, čovek koji je vodio odbojkašice do titule prvaka sveta!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky, Reuters

Familija puna trofeja

ŠAMPIONSKA FAMILIJA Njegova karijera je puna medalja, a malo ko zna da je on TEČA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Ovo je Zoran Terzić, čovek koji je vodio odbojkašice do titule prvaka sveta!

Ostali sportovi -

Brojnim titulama i medaljama selektor odbojkašica Srbije Zoran Terzić pridodao je i titulu šampiona sveta!

Do istorijske titule Srpkinje su stigle pobedom nad Italijom 3:2 u velikom finalu odigranom u Jokohami.

Malo ko zna da je Zoran Terzić teča Novaka Đokovića. On je oženjen Novakovom tetkom Sandom, odnosno rođenom sestrom Đokovićeve majke Dijane.

Terzić je kao igrač nastupao za Crvenu zvezdu u mlađim kategorijama (1979-1986). Na prelasku u seniorsku odbojku prednost je dao obrazovanju. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i posvetio se trenerskom poslu.

Od 1996. godine vodi muški Zvezdin juniorski tim sa kojim je osvojio sve moguće trofeje u državi.

Iako nikada do tada nije želeo da bude trener u ženskoj odbojci, na zahtev tadašnjeg predsednika Odbojkaškog saveza Aleksandra Boričića preuzeo je 1998. godine odbojkašice Crvene zvezde. U crveno-belom taboru je ostao do 2006. godine. Osvojio je tri titule i jedan Kup.

Prvi inostrani tim koji je trenirao je Metal Galaci iz Rumunije, sa kojim je osvojio četiri titule prvaka te zemlje i tri kupa.

Posle Rumunije slede Peruđa, Dinamo iz Bukurešta, Omička, CSM, Voleri Cirih, Dinamo iz Moskve.

Zoran Terzić je selektor odbojkašica naše države od 2002. godine. Osvojio je bronzanu medalju u Japanu 2006. godine, a naredne godine i srebro na Evropskom prvenstvu.

Srebro je u kolekciji Zorana Terzića sa Univerzijade 2009. godine, kao i zlatne medalje u Evropskoj ligi iz 2009., 2010. i 2011. godine, kao i bronza iz 2012. godine.

Kruna te generacije je došla 2011. godine u Beogradu kada su se odbojkašice okitile titulom prvaka Evrope.

Usledile su bronze na Svetskom gran priju 2011. i 2013. godine, srebro na Svetskom kupu u Japanu 2015. godine i bronza na Evropskom prvenstvu iste godine u Belgiji i Holandiji.

"Šlag na torti" bila je bronza na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Terzić je prošle godine produžio ugovor sa reprezentacijom do 2020. godine i Olimpijskih igara u Tokiju, a nema sumnje da je zlato iz Jokohame dobra najava za predstojeći period.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track