LEGENDE NA OKUPU: Maljković primio vaterpoliste, olimpijske šampione iz Meksika
Foto: OKS

LEGENDE NA OKUPU: Maljković primio vaterpoliste, olimpijske šampione iz Meksika

Ostali sportovi -

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković primio je danas vaterpoliste koji su na današnji dan pre tačno 50 godina osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiku.

Maljković je u olimpijskoj kući dočekao Dejana Dabovića, Karla Stipanića, Ozrena Bonačića, Ronalda Lopatnija i Đorđa Perišića.

"Bilo je ovo najmanje što smo mogli da uradimo za ove velikane našeg sporta. Pedeset godina je veliki jubilej, a naš zadatak pored ostalog jeste da negujemo sećanje na velike rezultate u istoriji olimpijskog sporta i da ljudima koji su ostavrili rezultate za pamćenje uvek kada smo u prilici ukažemo dužno poštovanje i čast", rekao je Maljković.

foto: OKS

Maljković je kazao da je uzbudjen i srećan što je imao priliku da primi ovu grupu ljudi.

"Ne samo zbog činjenice da su napravili taj veliki istorijski rezultat za naš vaterpolo, već i zbog toga što danas funkcionišu kao bratstvo u kojem nije važno ko koji pasoš ima, već činjenica ko je kakav čovek, a oni su svi veliki ljud", rekao je Maljković Predsednik OKS uručio je olimpijskim šampionima iz

Meksika prikladne plakete.

Zlato u Meksiku 1968. bilo je prvo Olimpijsko zlato za vaterpolo nakon tri srebrne medalje u Helsinkiju 1952, Melburnu 1956. i Tokiju 1964.

U finalu je rezultatom 13:11, nakon produžetaka, savladana selekcija Sovjetskog saveza.

"Finale sa Rusima, ta sama utakmica i igra nisu bile za pamćenje, ali je za pamćenje bio taj trenutak kada smo se popeli na pobedničko postolje i dobili zlatne medalje. U igri smo bili taktički bolje pripremljeni što pokazuje i činjenica da smo mi dali sedam golova iz četveraca i četiri iz igre, a oni svih 11 iz četveraca. To je najbolji pokazatelj naše nadmoćnosti u tom meču i svakako naše odlučne želje da osvojimo zlatnu medalju", prisetio se Djordje Perišić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track