POLA VEKA OD PRVOG OLIMPIJSKOG ZLATA: Na današnji dan vaterpolisti Jugoslavije su se upisali u večnost, a 50 godina kasnije sreli su se u Beogradu (VIDEO)
Foto: Olimpijski Komitet Srbije

sećanje na istrorijski uspeh

POLA VEKA OD PRVOG OLIMPIJSKOG ZLATA: Na današnji dan vaterpolisti Jugoslavije su se upisali u večnost, a 50 godina kasnije sreli su se u Beogradu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Na današnji dan pre tačno 50 godina vaterpolo reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiku. Tim povodom predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković primio je u olimpijskoj kući „zlatne“ vaterpoliste iz Meksika: Dejana Dabovića, Karla Stipanića, Ozrena Bonačića, Ronalda Lopatnija i Đorđa Perišića.

Bilo je ovo najmanje što smo mogli da uradimo za ove velikane našeg sporta. Pedeset godina je veliki jubilej, a naš zadatak pored ostalog jeste da negujemo sećanje na velike rezultate u istoriji olimpijskog sporta i da ljudima koji su ostavrili rezultate za pamćenje uvek kada smo u prilici ukažemo dužno poštovanje i čast. Uzbuđen sam i srećan što sam imao prilku da primim ovu grupu ljudi ne samo zbog činjenice da su napravili taj veliki istorijski rezultat za naš vaterpolo, već i zbog toga što danas funkcionišu kao bratstvo u kojem nije važno ko koji pasoš ima, već činjenica ko je kakav čovek, a oni su svi veliki ljudi,“ rekao je Božidar Maljković i podsetio da kroz program „Olimpijsko srce“ Olimpijski komitet Srbije vodi računa o našim sportskim legendama i da zahvaljujući saradnji sa Specijalnom bolnicom Čigota, svakog meseca na Zlatiboru boravi nekoliko sportista koji su u prošlosti pisali stranice istorije olimpijskog sporta kod nas.

Đorđe Perišić rekao je ovim povodom: „Imali smo izuzetno prijatan razgovor sa predsednikom Olimpijskog komiteta gospodinom Maljkovićem. Povod današnjeg susreta je činjenica da se na današnji dan navršava tačno 50 godina od osvajanja prve zlatne Olimpijske medalje u vaterpolu. Nama koji smo na sreću i dalje u životu pedsednik Maljković ukazao je izuzetno gostoprimstvo jer smo primljeni na sa puno uvažavanja i poštovanja za sve što smo u životu i u sportu postigli.“

foto: Olimpijski Komitet Srbije

Zlato u Meksiku 1968. bilo je prvo Olimpijsko zlato za naš vaterpolo nakon tri srebrne medalje u Helsinkiju 1952., Melburnu 1956. i Tokiju 1964. U finalu je rezultatom 13:11, nakon produžetaka savladana selekcija Sovjetskog saveza.

U regularnom delu bilo je 11:11, a zanimljivo je da su svih jedanaest golova Sovjeti postigli iz četveraca, a nijedan iz igre. Već u prvom produžetku vaterpolisti Jugoslavije postigli su dva gola i postavili konačan rezultat jer protivnik nakon toga nije zatresao Stipanićevu mrežu.

“Finale sa Rusima, ta sama utakmica i igra nisu bile za pamćenje, ali je za pamćenje bio taj trenutak kada smo se popeli na pobedničko postolje i dobili zlatne medalje. U igri smo bili taktički bolje pripremljeni što pokazuje i činjenica da smo mi dali 7 golova iz četveraca i 4 iz igre, a oni svih 11 iz četveraca. To je najbolji pokazatelj naše nadmoćnosti u tom meču i svakako naše odlučne želje da osvojimo zlatnu medalju,” prisetio se Đorđe Perišić.

foto: Olimpijski Komitet Srbije

Delegacija Olimpijskog komiteta Jugoslavije osvojila je 1968. godine u Meksiku: tri zlatne (Đurđa Bjedov, plivanje – 100m prsno; Miroslav Cerar, gimnastika; vaterpolo reprezentacija), tri srebrne (košarkaška reprezentacija, Đurđa Bjedov, plivanje – 200m prsno; Stevan Horvat, rvanje) i dve bronzane medalje (Branislav Simić, rvanje; Zvonimir Vujin, boks).

foto: Olimpijski Komitet Srbije

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track