PETA TITULA U FORMULI 1: Luis Hamilton kao Fanđo!
Foto: Reuters

Britanac bez premca

PETA TITULA U FORMULI 1: Luis Hamilton kao Fanđo!

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa izjednačio se po broju šampionskih trofeja sa legendarnim Argentincem, čestitao mu i najveći rival Sebastijan Fetel iz Ferarija

Luis Hamilton, vozač Mercedesa, osvojio je po peti put titulu šampiona sveta u Formuli 1, čime se po broju trofeja izjednačio sa legendarnom Huanom Manuelom Fanđom! Britanac je na Velikoj nagradi Meksika osvojio četvrto mesto, što mu je bilo dovoljno da matematički stigne do titule.

Rekorder je i dalje legendarni Nemac, Mihael Šumaher sa sedam titula. Luis Hamilton je prethodno bio prvi 2008, 2014, 2015. i 2017. godine. U teškoj trci u Meksiku, na kojoj je slavio Holanđanin Maks Ferštapen, Hamilton se borio da održi gume u životu i nije bio konkurentan sa ostalim vozačima.

- Čudan je osećaj. Osvojio sam titulu, ali ona nije osigurana ovde u Meksiku. Osigurana je napornim radom tokom cele sezone. S Mercedesom sam povezan od svoje 13. godine. Fanđo, koji ima legendaran status, je takođe osvajao titule u Mercedesu. Sve je ovo nestvarno - rekao je Luis Hamilton, a potom dodao:

- Trka je bila teška. Dobro sam krenuo, ali onda ne znam šta se dogodilo. Posle toga bilo je samo bitno završiti trku. Želim da se zahvalim svojoj porodici, posebno ocu i ekipi jer bez njih ne bih uspeo sve ovo da ostvarim.

foto: AP

Sebastijan Fetel korektno je čestitao svom rivalu u borbi za titulu Luisu Hamiltonu na petoj tituli i priznaje da je jednostavno bio bolji vozač tokom sezone.

- Tri puta u svom životu imao sam takvu vrstu razočaranja gde jednoga dana shvatite da više ne možete do titule i to nisu srećni dani. Bilo je to 2009, 2017. i 2018. Imali smo mu u Ferariju svoje prilike, ali na kraju nismo bili dovoljno dobri. Luis je vozio sjajno cele godine. Bio je bolji od nas. Rekao sam mu da je zaslužio titulu i da uživa u tome. Peti trofej, mislim da je to nešto neverovatno. Čestitao sam mu i tražio da i sledeće godine nastavi tako, a ja ću se potruditi da dam sve od sebe - poručio je Fetel.

Bivši kolega

Niko Rozberg: Prestići će Šumija

Bivši svetski prvak u Formuli 1 Niko Rozberg uveren je da će Luis Hamilton srušiti rekorde Mihaela Šumahera, pritom misleći na 91 pobedu i sedam titula svetskog prvaka, jer ima ugovor sa Mercedesom na još dve godine. Britanac trenutno ima 71 pobedu.

- Neverovatno, Luis sad ima pet titula. Ludo za zamisliti. Izjednačio se sa Fanđom – ludo! Sad ozbiljno može da krene da lovi Šumaherove rekorde. Ima još dve godine ugovora, a Šumi ima samo dve titule više, plus 20 pobeda razlike, a to je dostižno - rekao je Rozberg.

Kurir sport/A. R.

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track