AMERIKANCI SU TVRDILI DA NIJE OBIČAN ČOVEK, VEĆ RUSKI  EKSPERIMENT! Aleksandar Veliki, čovek nadljudske snage, stigao u Srbiju! (VIDEO, FOTO)
Foto: Profimedia

ruski medved

AMERIKANCI SU TVRDILI DA NIJE OBIČAN ČOVEK, VEĆ RUSKI EKSPERIMENT! Aleksandar Veliki, čovek nadljudske snage, stigao u Srbiju! (VIDEO, FOTO)

Ostali sportovi -

Najbolji rvač svih vremena, legendarni ruski sportista Aleksandar Aleksandrovič Kareljin, stigao je posetu Srbiji.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se s jednim od najboljih rvača i sadašnjim poslanikom u Ruskoj Dumi Aleksandrom Kareljinom i nekadašnjim svetskim i olimpijskim šampionom u plivanju Aleksandrom Popovom u Predsedništvu Srbije.

Ruski medved, Eksperiment, Aleksandar Veliki... samo su neki od nadimaka koje je tokom svoje blistave karijere stekao čovek nadljudske snage - Aleksandar Kareljin.

foto: Profimedia

Legendarni ruski rvač postavio je takve standarde u rvanju pa i samom sportu koje je veoma teško dostići. Čovek koji je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu olimpijsku medalju, koji je devet puta bio svetski i 12 puta evropski šampion i dalje je živa sportska legenda. Njegov skor od 887 pobeda i samo dva poraza u profesionalnoj karijeri danas izgleda nestvaran.

Svojom pojavom uterivao je strah u kosti rivalima. Visok 192 centimetara sa 130 kilograma mišića izgledao je kao superheroj Hulk.

foto: Profimedia

Od rođenja je bilo jasno da će biti poseban. Aleksandar je rođen u hladnom Sibiru, u Novosibirsku. Verovali ili ne, na rođenju je imao čak 6,8 kilograma!

Kareljin se brzo razvio u snažnog tinejdžera. Već sa 15 godina izgledao je zastrašujuće. Sa konstitucijom koja nije tipična za rvače uspostavio je dominaciju u ovom sportu.

foto: Profimedia

Punih 13 godina Kareljin nije znao za poraz na rvačkom borilištu. Kombinacijom snage, tehnike i brzine suvereno je vladao superteškom kategorijom.

Ako se činjenici da je 13 godina bio bez poraza doda i podatak da punih šest godina u borbama nije izgubio ni poen, onda se može naslutiti o kakvom se neverovatnom borcu radi.

Jedan karakterističan zahvat nazvan je "Kareljinovo bacanje". Kareljinje protivnike dizao iz partera, držeći ih za pojas, i snažno ih bacao preko glave o strunjače. Sličan zahvat je teško izvodljiv u težim kategorijama, posebno u superteškoj gde nastupaju takmičari teži od 120 kilograma. To je bio samo još jedan dokaz skoro nadljudske snage velikog Kareljina.

Amerikanci su ga optuživali da se dopinguje. Kako nisu mogli da ga skinu sa trona, odmah su usledila ogovaranja. Spekulisali su da je reč o ruskom eksperimentu, da su Rusi na njemu isprobavali nove metode dopinga. Zbog toga je i dobio nadimak Eksperiment.

Na optužbe je regovao tako što se dobrovoljno prijavljivao na doping kontrole.

Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti 1996. godine Aleksandar je napravio neverovatan podvig. U polufinalu mu je pukao grudni mišić, lekari su rekli da odmah mora na komplikovanu operaciju, međutim, on je na spostvenu odgovornost odlučio da nastupi u finalu i pobedio je!

foto: Profimedia

Nakon nebrojeno rekorda, legendarnih mečeva i totalne dominacije, era Aleksandra Kareljina okončana je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Nakon tri olimpijska zlata osvojena na Igrama u Seulu, Barseloni i Atlanti, ruski rvač je neočekivano izgubio u finalu Olimpijskih igara u Sidneju. Gardner je osvojio samo jedan poen i to nakon što su sudije nekoliko minuta većale da li da primene novo pravilo uvedeno nekoliko meseci ranije. Nakon što su odgledali snimak, odlučeno je da Gardneru daju poen, koji je uspeo da sačuva do kraja meča. Kareljinov pogled na proglašenju pobednika mnogi su smatrali najjezivijim momentom u istoriji olimpijskih igara.

Nakon sportske karijere Kareljin je počeo političku karijeru, kao deo Putinove Ujedinjene Rusije. Kareljin je i veliki prijatelj Srbije i naša zemlja je jedno od retkih mesta gde voli da se zadrži duže.

foto: Profimedia

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track