Najnovije vesti

RUSIJA DOMAĆIN TCR: Objavljen kalendar za 2019. godinu!
Foto: Peđa Jagić

sjajno

RUSIJA DOMAĆIN TCR: Objavljen kalendar za 2019. godinu!

Ostali sportovi

Organizator Ruskog prvenstva na kružnimstazama (RSKG), u kojem najmoćniju i najprestižniju klasu predstavlja Turing (TCR) objavio je kalendar takmičenja za 2019. godinu.

Na programu je ponovo sedam takmičarskih vikenda, ali će za razliku od dosadašnje (iznuđene) prakse oni biti voženi na sedam različitih staza.

 

Sezonu u drugoj polovini aprila po običaju otvara staza Tvrđava Grozni u Čečeniji, a njeno finale biće održano na Soči autodromu tokom prvog vikenda septembra.

 

Šampionat će prvi put posetiti ADM trkalište u Podmoskovlju. Ova trkačka pista u sklopu aerodroma Mjačkovo, smeštena tridesetak kilometara istočno od glavnog grada Rusije, već je bila na kalendaru sezone 2018, ali njena rekonstrukcija nije bila završena na vreme, pa je u programu zamenjena drugim odlaskom na Tvrđavu Grozni.

 

ADM trkalište sada je potpuno prerađeno i ima FIA homologaciju 4. ranga.

“Saslušalismo mišljenja svih učesnika Ruskeserije kružnih trka i predložili smo jedinstvenikalendar, koji uključuje sedam staza u raznim regionima zemlje; na takvojraznovrsnosti autodroma pozavidela bi nam većina evropskih trkačkih šampionata”,istakao je RSKG direktor Oleg Petrikov.

 

“AMD autodrom već je figurisao u projektu kalendara prošlih godina, ali sada postoje svi razlozi da verujemo da će se glavne trke Rusije najzad vratiti u Mjačkovo. Prošle godine ta staza je dokazala da može da ugosti profesionalna takmičenja.”

 

Na RSKG trkačkimvikendima tradicionalno se organizuju trke pet klasa – Turing (TCR), Superprodukcija, Turing-lajt, Nacionalne i Nacionalne junior. Za većinu njihorganizator je za 2019. spremio inovacije u tehničkim i sportskim pravilima, asledeći noviteti primenjivaće se u Turing klasi.

 

Kao i dosad, biće dopuštennastup TCR automobilima sa sekvencijalnom i DSG transmisijom, ali tempo ovihprvih više neće biti veštački ograničavan balastom. Kako to uravnoteženje otpada, očekuje se da će se vlasnici modela s trkačkim menjačem boriti za najvišeplasmane u apsolutnom poretku, dok će pilotima s DSG tehnikom biti teže da imse suprotstave, pa će imati sopstveni trofej u vidu Kupa Ruskog auto-saveza.Podrazumeva se da će automobili s oba tipa transmisije i dalje startovati ivoziti trke zajedno.

 

Takođe, planirano je dase u okviru Turing klase proglasi ovoreni šampionat TCR Rusija, i to pod FIA patronatom. U njemu su vrata otvorena i vozačima sa inostranim takmičarskimlicencama, ali i domaćim pilotima.

 

Ubuduće će svi modeli iste marke automobila biti opterećeni identičnim težinskim hendikepom, srazmernim njihovoj uspešnosti. Konačno, u takmičarski program vraća se nedeljna 10-minutna vormap sesija uoči druge, nedeljne trke vikenda.

 

Kalendar RSKG i TCR Rusija 2019.

 

20-21. april: Tvrđava Grozni
18-19. maj: NRing, Nižnji Novgorod
22-23. jun:Smolensk ring
13-14. jul: Kazanj ring
03-04. avgust: ADM Raceway
17-18. avgust: Moskovski autodrom
07-08. septembar: Soči autodrom

 

 

Kurir sport/Serbia ring

Foto: Peđa Jagić 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...