NAJLEPŠE LICE SOCIJALIZMA ODUVALO AMERIKANKU SA POSTOLJA I POKORILO SARAJEVO: Štazi joj je merio koliko dugo vodi ljubav, a komunisti su je pratili od osme godine (VIDEO)
Foto: EPA/HARRY MELCHERT

NEOBIČNA BIOGRAFIJA

NAJLEPŠE LICE SOCIJALIZMA ODUVALO AMERIKANKU SA POSTOLJA I POKORILO SARAJEVO: Štazi joj je merio koliko dugo vodi ljubav, a komunisti su je pratili od osme godine (VIDEO)

Ostali sportovi -

Neobična biografija jedne od najistaknutijih sportistkinja 20. veka Katarine Vit nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Katarina Vit je rođena 3. decembra 1965 u zapadnom delu Berlina. Od najranijih dana iskazivala je talenat za sport, pa je poslata u sportsku gimnaziju u Karl Marks – štatu, današnjem Kemnicu, što je bila DDR.

Jedna od najlepših sportiskinja svih vremena pre nekoliko godina snimila je dokumentarac o svojoj fantastičnoj karijeri, a veliki deo posvetila je mestu najvećeg uspeha - Sarajevu.

pokorila sarajevo
pokorila sarajevofoto: EPA/HARRY MELCHERT

Ako kažete da je Katarina Vit bila najbolja klizačica svih vremena, naći će se mnogi koji će tvrditi da niste u pravu, ali retko ko se neće složiti da je bila najlepša.

Podsetimo, Katarina je na Zimskim Olimpijskim igrama 1984. godine osvojila zlato u Sarajevu.

Oduvala Amerikanku koju su svi videli na postolju

U Sarajevu je Katarina na zaprepašćenje mnogih osvojila zlato za jednu jedinu desetinku poena ispred favorizovane Rozalin Samers iz Amerike. Nemica je uspela da izvede tri trostruka skoka u slobodnom programu, što do tada nije bilo viđeno u ženskom klizanju.

Proglašena je "ženskim sportistom godine" u Istočnoj Nemačkoj i dobila status modne i sportske ikone.

Nakon trijumfa u Sarajevu je usledila prava vladavina Katarine Vit. Bila je evropska šampionka redom: 1984, 1985, 1986, 1987 i 1988, a svetsku titulu je uzela 1984, 1985, 1987 i 1988. Zlato joj je izmaklo samo 1986. a tada je bila druga. 1988. je uspela da odbrani olimpijsko zlato u Kalgariju.

Ne samo da je pomerala granice akrobatike i gracioznosti u takmičenjima, već je pomerala i granice sa atraktivnim, neretko i provokativnim kostimima koje bi nosila takmičenjima.

Štazi merio koliko dugo Katarina Vit vodi ljubav

Vitova je za časopis "Mejl on sandej" otvorila dušu i obelodanila svoja saznanja iz dosijea koji je imala prilike da čita posle pada Berlinskog zida, odnosno DDR-a. Progovorila je da bi skinula optužbe da je bila saradnik službe Štazi! Doživela je veliki šok kada je saznala koliko su rano počeli da je nadziru.

"Ima osam godina i jako je talentovana", prva je upisana rečenica, što znači da je kao dete bila pod prismotrom. Navodi da su agenti u izveštajima pisali gomilu gluposti...

foto: AP

"U jednom izveštaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sedela i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, a to što su napisali je glupost", tvrdi klizačica.

Kaže da su se komunisti toliko mešali u njen privatan život da su smatrali da jedan njen momak za nju nije dobar jer je bio roker. Tada su ga poslali u vojsku u najdalje mesto u DDR.

"Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bi bili zajedno na vikendu. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", rekla je Katarina.

Jednom su agenti izvestili da je toliko brzo vozila automobil da se saputnicima zavrtelo u glavi kada su izašli iz kola. Ipak bila je srećna što su dosijei otkrili da nikada ona, niti neko od njene rodbine nije bio saradnik Štazija.

Slikala se za Plejboj

Godine 1998. Katarina Vit je obradovala ceo muški svet slikavši se obnažena za Plejboj. To je drugi najprodavanijiji broj popularnog časopisa još od prvog broja, kada je naslovnu stranu krasila Merilin Monro. Sledeće godine, Vitova je proglašena najboljom klizačicom 20. veka i "najomiljenijom sportiskinjom u Americi".

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track