SRBINA ČEKA NAJTEŽI ULTRAMARATON: Aleksandar se sprema za najekstremniju biciklističku trku kroz Sjedinjene Američke Države
Foto: Printscreen

biciklom po americi

SRBINA ČEKA NAJTEŽI ULTRAMARATON: Aleksandar se sprema za najekstremniju biciklističku trku kroz Sjedinjene Američke Države

Ostali sportovi -

Aleksandar Đurović iz Kraljeva jedini je Srbin koji se kvalifikovao za najekstremniju biciklističku trku kroz Sjedinjene Američke Države, čija jedina etapa ima 4.800 kilometara, a koju mora da pređe za 12 dana, vozeći dnevno skoro 400 kilometara.

- Tradicionalna trka “Race Across America“ počinje 11. juna 2019. godine sa američke zapadne obale Pacifika, vodi preko pustinja i planina Kalifornije i Nevade, a potom preko Stenovitih planina Kolorada prelazi četiri najduže američke reke i Veliku ravnicu. Završava se na istočnoj obali Atlantika, kaže Aleksandar Đurović.

Prema njegovim rečima, kako bi stigao do cilja u najtežem svetskom biciklističkom ultra maratonu, moraće da vozi 20 časova dnevno, a prestala četiri sata da koristi za odmor. A koliko je trka zaista iscrpljujuća i nadljudski podvig, svedoče i primeri solo takmičara koji su u stanju da je izvezu za samo 8 dana, koristeći kratke dremke.

foto: Printscreen

- Svi takmičari na sedlu svog bicikla moraće da izdrže sunce, kišu i vetar, odnosno sve što može da ih zadesi preko paklenih pustinja i visokih planina. Napominjem da je ogroman uspeh izdržati i stići do Atlantskog okeana, kaže skromno Đurović, koji se za trku u Americi kvalifikovao ove godine, vozeći “Hard Cro” u Hrvatskoj, u dužini od 1.400 kilometara za 80 sati, a uspeo je da je pređe za svega 77 sata.

Sama kvalifikacija za trku “Race Across America“ Đurovića, kao jedinog takmičara iz Srbije, svrstala je u minimalan procenat svetskih vozača koji mogu da je voze, a samim tim i u vrh ovog sporta. Đurović se biciklizmom bavi dve decenije, aktuelni je prvak Srbije u ultra biciklizmu i nacionalni rekorder u disciplini 24 časa neprekidne vožnje.

foto: Printscreen

Kurir sport / J. Slijepčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track