REVOLT: Makedonac Stoilov pukao kada je čuo albanski!
Foto: BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC/MO

pozadina incidenta

REVOLT: Makedonac Stoilov pukao kada je čuo albanski!

Ostali sportovi -

Kapiten rukometne reprezentacije poznat kao patriota besannapustio svečanost proglašenja najboljih sportista

Makedonski rukometni reprezentativac i kapiten Vardara Stojanče Stoilov napustio je svečanost proglašenja najboljih sportista Makedonije za 2018. godinu, jer su neki od dobitnika govorili na albanskom jeziku.

Organizator manifestacije bila je Agencija za mlade i sport Makedonije. Dvoje dobitnika nagrada za srednjoškolski sport iz Tetova i skopske opštine Čiar obratili su se prisutnima na albanskom jeziku, što je izazvalo revolt kod Stoilova.

"Osećam se posramljeno i poniženo", napisao je, kako prenose lokalni mediji, Stoilov na viber grupi makedonskih rukometnih reprezentativaca koji su na pripremama i smešteni u istom hotelu u kojem je održana manifestacija.

foto: Privatna arhiva

Stojanče Stoilov je najbolji sportista Makedonije za prošlu godinu, a među Makedoncima slovi za patriotu i rodoljuba. Popularni Stole uživa veliku popularnost u narodu, spontan je i neposredan u komunikaciji. Kako su nam rekle makedonske kolege, ovo je njegov prvi ispad vezan za ovakvu temu koja je više politička, nego sportska.

Prošle godine kada je organizovan skup za odbranu imena Makedonije u Skoplju, Stojanče Stoilov nije bio jedan od govornika, a ovaj protest podržale su govorom njegove kolege rukometaši Kiril Lazarov i Borko Ristovski, kao i rukometašica Indira Kastratović.

- U Makedoniji i bez donošenja zakona o dvojezičnosti postoji uredba da se nijednom narodu ne može zabraniti obraćanje na svom jeziku, ukoliko čini 20 odsto stanovništva na određenom delu lokalne teritorije. Albanski sportisti koriste svaku priliku da promovišu svoj jezik - rekle su nam kolege iz Skoplja.

Kratak fitilj

Umalo tuča sa Vujovićem

Stojanče Stoilov je momak koji ne trpi autoritete. Pre šest godina je ušao u sukob sa srpskim trenerom Veselinom Vujovićem, koji je vodio Vardar. Stručnjak je odstranio Stoilova iz ekipe zbog nediscipline: - Ja sam trener sa kratkim fitiljem i ne mogu da trpim da mi neko odmahuje rukom dok mu govori - rekao je Vujović. Stoilov je potom izjavio: - Ovo ima samo u Makedoniji. Samo ovde strani trener može da zove reprezentativca da izađe ispred dvorane da se tuče sa njim. I ja sam kratkog fitilja, i šta onda!

Prvaci Evrope

Simbol Vardara

Kada je Vardar u junu 2017. postao prvak Evrope u rukometu, pobedom nad PSŽ (24:23), Stojanče Stoilov bio je jedini Makedonac u internacionalnom sastavu. Vlasnik kluba Rus Sergej Samsonenko stvorio je moćan tim, a Stoilov je bio simbol Makedonije u ekipi. Tada je bukvalno postao narodni heroj i simbol, jer je bio jedini rukometaš koji je Vardar vezao za državu Makedoniju.

31 godinu ima rukometaš 192 centimetra je visok 5 je broj na dresu koji nosi

Kurir sport/A. Radonić

Kurir sport/Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track