MI NJIH POGAČOM, ONI NAS KAMENJEM! Hronologija svih napada na srpske sportiste u Hrvatskoj i okolini! (VIDEO)
Foto: Printscreen

užas

MI NJIH POGAČOM, ONI NAS KAMENJEM! Hronologija svih napada na srpske sportiste u Hrvatskoj i okolini! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Dokle više Incident u Splitu nije prvi u režiji hrvatskih huligana, i ranije su srpski sportisti i navijači napadani na različitim takmičenjima, a Kurir vas podseća na neke od tih situacija

Kranj, 2003. godina (vaterpolo)

Pokušaj masovnog linča Srba

Sve je počelo 2003. godine, doduše ne u Hrvatskoj, ali kao jeste... Na Evropskom prvenstvu u vaterpolu koje se održalo u slovenačkom Kranju više od pet hiljada hrvatskih huligana pokušalo je da linčuje navijače Srbije, našu delegaciju, pa čak i igrače u bazenu. Obezbeđenje je bilo katastrofalno, tako da je bukvalno samo pukom srećom izbegnut smrtni ishod.

Sve je počeo tako što su, nezadovoljni rezultatom meča i pobedom Srbije, navijači Hrvatske krenuli u napad na deo gde je bila smeštena delegacija Srbije. Takođe, huligani su počeli da bacaju u bazen stolice i kamenice. Slovenački specijalci upali su na tribinu i uspeli da zaustave huliganski pir. Ostalo je upamćeno da zbog svega toga nije ni održana svečana ceremonija dodele medalja. Zbog incidenta Hrvatski vaterpolo savez kažnjen je sa 100.000 evra.

Krins, 2013.

Huligani prekinuli meč Partizan - Dinamo (0:2)

Fudbalska utakmica Partizan - Dinamo Zagreb u finalu turnira u Krinsu prekinuta je u 68. minutu pri vođstvu Dinama od 2:0 zbog upada navijača u teren i opšte tuče. Igrači su jedva uspeli da otrče do svlačionica. A početak je delovao obećavajuće - svi su mislili da će trofejni srpski i hrvatski klub konačno odigrati jedan meč bez uvreda, psovki, povika, udaraca, baklji, palica, pesnica...

Za Partizan su igrali: Radaković, Zavišić, Vest, Malbaša, Đorđević, Duljaj, Žonsa (Drulović), Ilić, Delibašić (Radončić), Iliev, Čakar. Početak meča je, dakle, protekao mirno, a onda je prvo koškanje usledilo među igračima u 26. minutu, zbog čega su crvene kartone dobili Igor Duljaj s jedne strane i Niko Kranjčar s druge. Počelo je tako što je igrač Dinama Drpić udario Ilieva, zbog čega je nastala velika gužva koju je sudija smirio isključenjima.

Ispostavilo se da je taj incident još bio i blag u odnosu na onaj koji je usledio u 68. minutu, kada su huligani iz Hrvatske uleteli na teren. Opšti haos sprečili su pripadnici policije, koji su kasnije svaki naredni meč ova dva kluba posmatrali u velikom broju.

Zagreb, 2005. godina (rukomet) Juriš na neprijatelje po celom gradu

Rukometni spektakl između Partizana i Zagreba pretvorio se u pakao po srpsku stranu. Sve je počelo na dan utakmice kada su u dva navrata napadnuti srpski novinari! Prvi incident dogodio se u naselju Dubrava, kada je grupa huligana zasula kamenjem autobus sa članovima delegacije Partizana koja je išla na utakmicu.

Na drugom kraju grada, kod Doma sportova, na meti takozvanih navijača bili su predstavnici medija iz Srbije. Srećom, njihov autobus je imao jaku policijsku pratnju, pa je brzom intervencijom organa reda sprečen veći incident. Sve sa završilo sa razbijenim staklom na prozoru autobusa i lakšim ranjavanjem jednog policajca. Ništa bolje nije bilo ni u samoj dvorani! Tamo su igrači i stručni štab Partizana bili pljuvani, gađani svim i svačim i bukvalno ne bi izvukli žive glave da su kojim slučajem pobedili. Trijumf je odneo Zagreb, a partizanovci su se, na svu sreću, vratili u Beograd živi i zdravi.

Split, 2010. godina (košarka) Uništili svoj autobus, kamen u glavu treneru Partizana

Posle nekoliko godina "primirja", u zimu 2010. na scenu su ponovo stupili huligani. Ovoga puta iz Splita. Na njihovoj meti našli su se košarkaši Partizana koji su išli autobusom na aerodrom posle meča u kom su pobedili domaći tim (91:88). Da stvar bude još apsurdnija, taj autobus pripada košarkašima Zadra, tako da su ti "navijači" lomili prozore na prevoznom sredstvu njihovog kluba.

Oštećena je karoserija autobusa i razbijeno je nekoliko stakala - glasio je izveštaj policije s mesta incidenta. Uz to, Vlada Jovanović, tadašnji trener Partizana, pogođen je jednim kamenom u glavu!

- Ovaj kukavički napad nema veze sa sportom i tražimo da se počinioci uhvate i sankcionišu zbog necivilizovanog ispada kojim nanose štetu klubu, ali i gradu Zadru i Hrvatskoj - glasio je tada saopštenje kluba iz Dalmacije.

Split, 2016. godina (streljaštvo) Krvoločni pokušaj upada u automobil

Srpska streljačka reprezentacija izbegla je "streljanje" u Splitu. Da je reč o dobro organizovanom napadu, videlo se iz izjave Damira Mikeca, srpskog strelca, koji je bio na meti bande iz Splita.

- Kad smo na parkingu prošli pored sedmorice mladića, oni su najednom krenuli za nama. Mi smo ušli u automobil, a oni su tada potrčali, počeli da galame i prete - objašnjavao je incident Mikec.

Tu, naravno, nije bio kraj.

- Pokušavali su da otvore svaka vrata, izvuku nas napolje, udarali su po automobilu... Na svu sreću, uspeo sam nekako da upalim automobil i krenem. Oni su posle su još pedesetak metara trčali za nama. Ne znam ni kako su uopšte prepoznali da smo iz Srbije, jer nismo imali beogradske tablice, možda po nalepnici za registraciju na staklu. Za dlaku smo izbegli linč. Bitno je da smo prošli bez povreda, ali svi smo bili vrlo uznemireni - glasila je poruka trofejnog srpskog strelca.

foto: Marina Lopičić

Zagreb, 2016. godina (vaterpolo) Maskirani huligani napali srpsku decu

Mladi vaterpolisti Partizana igrali su na turniru "Mali medo" u Zagrebu. Reč je o kadetima koji imaju 15 godina! Njih je usred glavnog grada Hrvatske napala grupa od dvadesetak maskiranih osoba. Sve je počelo tako što je jedan dečak imao obeležja Partizana, što su primetili navijači Dinama. Napravili su potom sačekušu za mlade vaterpoliste i naneli im povrede. Tri dečaka su dobila batine, a jedan od prošao s težom povredom šake od udarca koji je zadobio metalnim šipkama?! Jednom momku je slomljen prst.

- Partizan je duboko uznemiren i razočaran mučkim napadom na njegove 15-godišnje sportiste. Naša deca su došla u Zagreb da se nadmeću sa svojim vršnjacima, a nažalost, desile su se ovakve neprihvatljive stvari - poručili su tada iz VK Partizan.

Hrvatski policija obavila je odmah uviđaj i posle određenog vremena privela huligane koji su na bedan način napali decu.

foto: Printscreen

OVAKO HRVATI PROLAZE U SRBIJI

* U finalu Lige šampiona 2013. Crvena zvezda je igrala na Banjici protiv Juga pred više od 6.000 Delija. Sve je prošlo bez najmanjeg incidenta.

* Prošle godine su igrači Mornara u Beogradu protiv Crvene zvezde igrali u gaćama "Torcide", navijačke grupe iz Splita. Nikakav incident se nije desio zbog toga.

Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track