Najnovije vesti

OVO JE SAMO JEDAN U NIZU DOKAZA DA JE USTAŠTVO TEMELJ HRVATSKE: Miodrag Linta ošto osudio napad na vaterpoliste Zvezde u Splitu
Foto: Printscreen, Zorana Jevtić

PODSETIO NA PROŠLOST

OVO JE SAMO JEDAN U NIZU DOKAZA DA JE USTAŠTVO TEMELJ HRVATSKE: Miodrag Linta ošto osudio napad na vaterpoliste Zvezde u Splitu

Ostali sportovi

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da napad na vaterpoliste Crvene Zvezde u Splitu nije iznenađenje budući da je, kako kaže, "nesporna činjenica da je današnja Hrvatska nastala na temeljima nacifašističke Nezavisne države Hrvatske".

U saopštenju Linta navodi se da je Split jedan od mnogih gradova u Hrvatskoj gde je tokom devedesetih godina izvršeno brutalno etničko čišćenje Srba i otimanje i uništavanje srpske imovine.

 

"U Splitu, kao i u ostalim hrvatskim gradovima, od dolaska Tuđmana vlast, a posebno od 1991. godine, počinju masovna otpuštanja Srba sa posla, nasilno izbacivanje Srba iz stanova, bacanje bombi i miniranja srpkih kuća, kafića i restorana, isključivanje telefona Srbima, neizdavanje dokumenata, domovnica, nasilna privođenja Srba u zloglasni splitski logor Lora gđe su brutalno premlaćivani i mučeni na najrazličitije načine i deo njih je ubijen", kaže Linta.

 

Srbi su stavljeni van zakona i nisu imali zaštitu jer je vlast Franje Tuđmana imala za cilj stvaranje etnički čiste hrvatske države bez Srba, navodi on.

 

Linta podseća da se u nasilnom izbacivanju Srba iz njihovih stanova uz pretnje smrću i prebijanja u Splitu posebno istakla takozvana Deveta bojna HOS-a (Hrvatske odbrambene snage).

 

Pripadnici te jedinice nosili su za vreme rata crne uniforme sa oznakom U i korisitli ustaški pozdrav "Za dom spremni".

 

Bojna je osnovana 10. aprila 1991. godine, na dan osnivanja NDH, a Split je 2014. godine podigao spomenik toj ustaškoj jedinici, navodi Linta.

 

Svakog 10. aprila pripadnici Devete bojne HOS-a okupljaju se u crnim uniformama uz uzvikivanje ustaškog pozdrava i obeležavaju tako osnivanje svoje jedinice.

 

Tome, kako kaže Linta, iz godine u godinu prisustvuju izaslanici Ministarstva hrvatskih veterana, župan ili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Gradonačelnik ili zamenik Gradonačelnika Splita.

 

"Ovo je samo jedan u nizu dokaza da je ustaštvo temelj Hrvatske", ocenio je Linta.

 

 

kurir.rs / Tanjug 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...