Najnovije vesti

ĆERKE I SINOVI BOGATAŠA UPISANI NA PRESTIŽNE UNIVERZITETE NA PREVARU! U aferi ELITNI KOLEDŽI pale slavne glumice, biznismeni, modni kreatori, ali i POZNATI TRENER NAŠEG POREKLA
Foto: AP

PLJUŠTE OPTUŽBE

ĆERKE I SINOVI BOGATAŠA UPISANI NA PRESTIŽNE UNIVERZITETE NA PREVARU! U aferi ELITNI KOLEDŽI pale slavne glumice, biznismeni, modni kreatori, ali i POZNATI TRENER NAŠEG POREKLA

Ostali sportovi

Afera "Elitni koledži" trese Ameriku, a među optuženima da su prevarom na nacionalnom nivou svoje sinove i ćerke upisivali na prestižne univerzitete su bogati roditelji, holivudske glumice, treneri i zvaničnici koledža.

U ovaj nesvakidašnji skandal uključeno je ukupno 50 ljudi u šest američkih država, nekoliko najuglednijih univerziteta te milioni dolara koji su otišli u mito.

Američki tužilac za Masačusets Endru Leling kaže da je lista roditelja koji su decu upisaivali na prestižne univerzitete “katalog bogatstva i privilegija”.

Uhapšena su i dva administratora za prijemne testove SAT/ACT, jedan profesor koji prati polaganje prijemnih ispita, devet trenera iz elitnih škola, jedan administrator koledža i 33 roditelja. Najmanje jedna škola je pokrenula unutrašnju istragu.

SVAKI STUDENT KOJI JE PREVAROM UPISAN 'UKRAO' MESTO ZAISTA TALENTOVANOM

Roditelji su na razne načine činili prevare: neki su varali na testovima, dok su drugi podmićivali trenere i upisivali decu uz lažirana dokumenta. Svaki novac koji bi pristigao ljudima koji su podmićivani, zvanično je bio namenjen u humanitarne svrhe.

foto: Profimedia

"Ovo je slučaj o raširenoj korupciji prilikom prijema na elitne koledže. Ne može da postoji odvojeni prijem za bogate, kao što ne može da postoji ni odvojeni sistem pravde", rekao je Leling.

Leling je takođe naglasio da je svaki student koji je prevarom dospeo na univerzitet 'ukrao' mesto nekom stvarno talentovanom. 

Specijalni agent FBI Džozef Bonavolonta kazao je da su roditelji davali između 200.000 pa sve do 6,5 miliona dolara da obezbede upis svojoj deci.

Treneri sa Jejla, Stenforda, Univerzieta južne Kalifornije, Vejk Forista i Džordžtauna su takođe umešani u slučaj. Optužbe se odnose na period od 2011. do 2019. godine. 

GLUMICE I TRENERI MEĐU OPTUŽENIMA

Među optuženima je i trener tenisa Gordon Ernst, koji je bio lični instruktor bivšoj prvoj dami Mišel Obami i njenoj ćerki Maliji. CNN piše da nema naznaka da je Malija, koja je na drugoj godini Harvarda, umešana u skandal.

foto: AP

Navodno je Ernst između 2012-2018. primio više od 2,7 miliona dolara u zamenu da primi najmanje 12 studenata u teniski tim Džordžtauna. Mito je primao sa humanitarnih računa koje je otvorio Vilijam Singer, vlasnik firme za konsultovanje oko upisa iz Njuporta, Kalifornija, koji je između ostalog fotošopom stavljao lica studenata koji se upisuju na fotografije osoba koje se bave sportom. Singeru je plaćeno oko 25 miliona da pomogne pri upisima. On se izjasnio krivim za prevaru.

Među optuženima su i holivudske glumice Felisiti Hafman i Lori Loflin. Hafmanova, zvezda serije "Očajne domaćice", je uhapšena i nije pružala otpor kada je došla policija.

Ona se tereti da je platila 15.000 dolara lažnom dobrotvornom društvu Vilijama Singera kako bi sredila da njena ćerka položi SAT test. Hafmanova se pojavila na sudu u Los Anđelesu, gde je puštena uz kauciju od 250.000 dolara i oduzet joj je pasoš.

očajna domaćina Felisiti Hafman uhapšena, platila kauciju, pa puštena na slobodu
očajna domaćina Felisiti Hafman uhapšena, platila kauciju, pa puštena na slobodufoto: AP

Loflinova, poznata po ulozi u seriji "Full House", kao i njen muž, modni dizajner Mosimo Đanuli, takođe su optuženi mito. Par je navodno platio pola miliona dolara da se njihove dve ćerke upišu u kajakaški tim Univerziteta južne Kalifornije, iako nisu učestvovale u njegovim aktivnostima.

Đanuli nije pružao otpor pri hapšenju, dok njegova supruga nije bila kod kuće u to vreme. Ona se u tom trenutku nalazila na letu za Los Anđeles, a FBI očekuje se da će se uskoro sama predati policiji. Sudija je odredio milion dolara kaucije za njenog muža, uz predaju pasoša.

Lori Loflin izbegla hapšenje, očekuje se da će se sama predati
Lori Loflin izbegla hapšenje, očekuje se da će se sama predatifoto: AP

Među manje poznatim imenima nalaze se bivši operativni direktor "Vin Resortsa" Gamal Abdelaziz, investitor i direktor CAA Bil MekGlašan, stručnjak za brendove Džejn Bakingem, bivši medijski zvaničnik Elizabet Kimel i vlasnik vinograda Ogastin Hjunius, čija je porodica čuvena u dolini Napa.

OTKAZ I JOVANU VAVIĆU

Univerzitet južne Kalifornije je objavio da je otpustio sportsku direktorku Donu Hajnel i trenera vaterpola Jovana Vavića koji su bili umešani u šemu prevare. Hajnel i Vavić su optuženi za zaveru za reketiranje. Vavić je odrastao u Herceg Novom, u Crnoj Gori, 1992. je emigrirao u SAD i tamo postao jedan od najuspešnijih trenera u vaterpolu.

Bil Ferguson, trener odbojke Vejk Foresta, je suspendovan, kao i trener tenisa Majkl Senter sa Univerziteta Teksas. Stenford je otpustio Džona Vandemora, trenera za jedrenje. On se izjavio krivim za zaveru za reketiranje i rekao da je novac koristio da kupi nove materijale za jedriličarski tim Stenforda.

vaterpolo trener jovan vavić
vaterpolo trener jovan vavićfoto: Pritnscreen

Ono što je interesantno, nijedan student nije optužen za prevaru.

"To nije slučajno. Roditelji i ostali optuženi su glavni akteri prevare", rekao je Leling, koji ne isključuje mogućnost da se deca kansije suoče sa optužbama.

kurir.rs / kurir sport, CNN, Yahoo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...