LEGENDARNI RUS TEŠKO POVREĐEN HLADNIM ORUŽJEM DOK JE ČEKAO AUTOBUS: Život mu je bio ugrožen, ali se on uprkos svemu vratio sportu i postao NAJBOLJI SVIH VREMENA! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

LEGENDARNI RUS TEŠKO POVREĐEN HLADNIM ORUŽJEM DOK JE ČEKAO AUTOBUS: Život mu je bio ugrožen, ali se on uprkos svemu vratio sportu i postao NAJBOLJI SVIH VREMENA! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1974. godine rođen je legendarni ruski sportista Dimitrij Sautin.

Dimitrij Sautin je legendarni ruski skakač u vodu.

Sautin je učestvovao na pet puta na Olimpijskim igrama i osvojio čak osam medalja i po tome je rekorder u skokovima u vodu.

Ovaj neprikosnoveni Rus je sa sedam godina počeo da se bavi skokovima u vodu, a 90-tih godina prošlog veka njegova blistava karijera je bila dovedena pod znak pitanja.

1991. godine je bio teško povređen hladnim oružjem na autobuskoj stanici. Naredna dva meseca je proveo u bolnici i bilo je neizvesno da li posle teških povreda može da nastavi sa sportskom karijerom.

foto: Profimedia

Uprkos brojnim povredama počeo je polako sa treninzima i odlučuo da učestvuje na prvom velikom takmičenju - Olimpijskim igrama i Barseloni 1992. godine. Pod 'zastavom nezavisnih država' osvojio je bronzanu medalju.

Od 1993. godine Sautin nastupa pod zastavom Rusije i na EP u Šefildu prvi put je osvojio šampionsku titulu. Kasnije je taj isti uspeh ponovio čak 12 puta!

SMATRA SE NAJBOLJIM RUSKIM SKAKAČEM U VODU SVIH VREMENA I JEDNI JE KOJI JE USPEO DA KONKURIŠE KINEZIMA KOJI SU DO TADA BILI NEPRIKOSNOVENI U OVOM SPORTU

Na Svetskom prvesnstvu u Rimu 1994. godine Sautin je prvi put postao svetski prvak, a ovaj uspeh je ponovio pet puta.

1996. godine osvojio je svoju prvu zlatnu medalju na OI. Uvođenjem sinhronizovanog skakanja u vodu još lakše je dolazio do najsjajnijih odličja.

sautin i Loukačin
sautin i Loukačinfoto: Profimedia

Na OI 2000. godine u Sidneju osvojio je četiri medalje, uključujući zlato u sinhronizovanom skakanju sa tornja, zajedno sa Igorom Loukačinom. NA OI u Atini 2004. godine osvojio je bronzanu medalju. Na Prvenstvu evrope 2000. godine u Helsinkiju Sautin je osvojio tri zlata i srebrnu medalju.

POČASNI JE MAJSTOR SPORTA RUSIJE I POTPUKOVNIK VOJSKE RUSIJE. TRENUTNO JE PREDSEDNIK RUSKE RONILAČKE FEDERACIJE

Ono što je interesantno jeste da i pored svih nedaća koje su ga snašle na početku karijere, on je i početkom 21. neprikosnoven u skokovima u vodu. Iako u godinama i na zalasku karijere, na SP 2001, 2003. i 2007. godine osvojio je bronzane medalje, dok je se sa veropskih šampioanta od 2002. do 2010. godine nije vraća bar bez jednog odličja. .

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track