Najnovije vesti

BESKUĆNIK (8) NADMUDRIO BOGATE KLINCE I POSTAO ŠAMPION O KOME BRUJI SVET: Neverovatna priča o mališanu koji je jedva SPASAO ŽIVU GLAVU bežeći od TERORISTA! (VIDEO)
Foto: Profimedia/Printscreen

ČUDO OD DETETA

BESKUĆNIK (8) NADMUDRIO BOGATE KLINCE I POSTAO ŠAMPION O KOME BRUJI SVET: Neverovatna priča o mališanu koji je jedva SPASAO ŽIVU GLAVU bežeći od TERORISTA! (VIDEO)

Ostali sportovi

Tanitoluva Adevumi, osmogodišnji dečak poreklom iz Nigerije, osvojio je prvenstvo države Njujork u šahu u kategoriji koja obuhvata decu uzrasta do trećeg razreda osnovne škole.

Ova vest ne bi bila posebno zanimljiva da se iza nje ne krije jedna neverovatna priča.

 

Naime, Tanitoluva je do 2017. godine živeo u Nigeriji. Smrt je bila svuda oko njega. Njegova porodica je zbog zloglasnog Boko harama morala da napusti svoju zemlju. Militanti ove islamističke grupe ubijali su nedužne civile u selu gde je živeo Tani, pa su morali da pobegnu kako bi sačuvali svoje živote.

 

foto: Youtube/Printscreen

 

Uspeli su da stignu u Njujork, gde već dve godine žive kao beskućnici. Svakog dana čekaju vesti o svojoj molbi da im se pruži azil u SAD.

 

foto: Printscreen YT

 

Osmogodišnji Tani, kako ga zovu prijatelji i porodica, pre godinu dana je zavoleo šah, tačnije kad je počeo da pohađa osnovnu školu u Njujorku. To njegov uspeh čini još većim. Dečak koji se prvi put susreo sa šahovskom tablom i figurama pre godinu dana je uspeo da trijumfuje na državnom prvenstvu. Nadmudrio je bogatu decu iz privatnih škola koja godinama rade sa svojim privatnim šahovskim instruktorima.

 

foto: Printscreen YT

 

Malo je nedostajalo da Tani ne dobije šansu da se takmiči. Članstvo u šahovskom klubu se plaća, pa je majka morala da napiše molbu kako bi ga primili. Napisla je da njen sin jako voli šah, ali da jednostavno nemaju novac za članarinu i kotizacije. Na sreću, u školi su imali sluha, oslobodili su ga plaćanja i dobili šampiona!

 

foto: Printscreen YT

 

Tani obožava šah. Počeo je da pohađa besplatne trosatne lekcije svake subote u Harlemu.

 

"Želim da postanem najmlađi velemajstor u istoriji", rekao je za "Njujork Tajms" ovaj simpatični dečak.

 

Njegov trener Rus Makofski svestan je da u rukama ima nebrušeni dijamant, pa je pokrenu kampanju  kako bi pomogao Taniju i njegovoj porodici. Od zacrtanih 25.000 dolara skupili su polovinu.

 

foto: Printscreen YT

 

"Za smo jednu godinu doći na ovaj nivo, popeti se na šahovski vrh i biti najbolji od najboljih i to bez finansijske pomoći porodice... Ja to nikada u životu nisam video", kaže Makofski.

 

 

Kurir sport

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...