ZAVRŠENA ESPORTS BAJKA U KINI: Srbija treća na svetu!
Foto: privatna arhiva

BRAZILAC ZAUSTAVIO SRBINA U POLUFINALU

ZAVRŠENA ESPORTS BAJKA U KINI: Srbija treća na svetu!

Ostali sportovi -

Da u Srbiji ima zaista talentovanih esport pojedinaca pokazuje upravo završeni WESG (World Electronic Sports Games).

Polufinale u PES-u najpoznatijoj simulaciji fudbala je pripalo Brazilcu iako je sva statistika bila na našoj strani, svi udarci, korneri, dodavanja, posed lopte... Sve osim onog najvažnijeg - rezultata.

foto: Privatna arhiva

Roksić je igrao, a Brazilac Alemao otišao u finale. U meču za treće mesto sreća je ipak bila na našoj strani. Reprezentativac Srbije je pobedio Iranca sa 2-0. Roksić, član italijanskog tima Makers, je pored WESG, u martu na Puma Super Up Kupu u Milanu zauzeo prvo mesto.

foto: privatna arhiva

"Imamo najbolje gejmere u regionu, ali kada odmerimo snage sa ekipama zapadne Evrope ili Južne Amerike onda stvari stoje drugačije, jer oni imaju na desetine vrhunskih igrača i timova u koje se mnogo ulaže, dok kod nas postoje dva dobra igrača kojima niko ne daje podršku", rekao je Roksić posle zatvaranja World Electronic Sports Games 2019.

foto: privatna arhiva

"Ovde se koristi mnogo jeftinija oprema i Amerikanci, Poljaci, Kinezi i Skandinavci imaju profesionalne igrače, dok većinu ljubitelja igara u Srbiji drži druženje".

foto: privatna arhiva

Esport postaje toliko uticajan da su najjači turniri dobili podršku države.

foto: privatna arhiva

Sportska inspekcija Ministarstva omladine I sporta Srbije utvrdila je u februaru da esports kao grana sporta ispunjava uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti. Mnogi gejmeri u regionu su takođe pozdravili ovaj potez s obzirom da je ovaj sektor poslednjih godina sve jači i jači i u regionu.

foto: privatna arhiva

Tržišna vrednost esporta dosegla je 2018. godine 6,9 milijardi juana ili oko milijardu američkih dolara i trebalo bi u budućnosti srušiti još koji rekord.

foto: privatna arhiva

Visoke nagrade na takmičenjima, podrška država, pažnja medija, entuzijazam investitora, uticaj slavnih osoba i brojna školska i klupska takmičenja doprineli su uzletu tog sporta.

foto: privatna arhiva

Na upravo završenom Svetskom prvenstvu WESG u Čongkingu u Kini, nagradni fond iznosio je 37 miliona yuana (oko 5 miliona američkih dolara).

Devetočlani srpski tim kući je poneo "samo" 23.000 evra i dobio priliku da se druži sa najboljim svetskim esportistima zahvaljujući našem savezu i Alibaba grupi koji je pokrio troškove takmičenja.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track