SVEČANO

BEOGRADU PRIZNANJE: Johanes Han otvorio Sportske igre mladih (KURIR TV)

Ostali sportovi -

Komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han novi je ambasador Sportskih igara mladih. On se na današnjoj svečanosti u Beogradu pridružio porodici ambasadora Igara, istaknutih ličnosti iz sportskog, kulturnog, političkog i javnog života regiona i Evrope.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa Hanom i mladim sportistima iz regiona pristupio je paljenju plamena prijateljstva, a tim povodom proslavljeni fudbaler Partizana i Real Madrida, jedan od prvih poznatih sportista koji su podržali Sportske igre mladih Predrag Mijatović, uručio je plaketu novom ambasadoru Johanesu Hanu.

1 / 20 Foto: Ana Paunković

Posebno priznanje dobio je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić za podršku i doprinos razvoja Igara u interesu dece Srbije i regiona. Događaju su prisustvovali i visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, verskih zajednica, diplomatski kor, mnogobrojni predstavnici lokalne samouprave i istaknute ličnosti iz sportskog, kulturnog i javnog života Srbije i regiona.

Domaćin skupa u beogradskom hotelu "Metropol" bio je osnivač i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić, uz podršku predsednice Sportskih igara mladih za područje Srbije Ivane Jovanović i Harisa Deliahmetovića, predsednika Sportskih igara mladih BiH.

Sportske igre mladih su u Srbiji postale veliki brend i prošle godine su imali jubilej od pet godina postojanja. U karavanu radosti i prijateljstva obišli su 20 gradova, a u takmičenjima je učestvovalo više od 70.000 mališana.

Sportske igre mladih osnovane su u Hrvatskoj pre čak 23 godine, devet godina postoje u BiH, a ovo je šesta sezona u našoj zemlji. - Ovde je sport alatka u spajanju dece u regionu, trudimo se da ih naučimo da svi zajedno gledamo u budućnost, a ne u prošlost. Poenta je da se region i eks-Ju prostori zbliže i družimo da bismo napravili nove korake za lepšu budućnost decu - između ostalog je rekao Zdravko Marić.

1 / 13 Foto: Ana Paunković

Ambasadori Sportskih igara mladih su velika imena sporta iz regiona poput Nemanje Matića, Luke Modrića, Edina Džeka, Predraga Mijatovića, Ivice Osima... Prošle godine neki od promotera bili su fudbaleri Crvene zvezde i Partizana Vujadin Savić, Dejan Joveljić, Armin Đerlek i Luka Cucin.

Johanes Han, komesar za proširenje EU i susedsku politiku, istakao je da je veoma počastvovan priznanjem. - Uradiću sve što mogu da pomognem mladim ljudima, talentima... Ova manifestracija je najveći amaterski sportski događaj, ne u Evropi, već na svetu. Želim da kažem svim sponzorima, ovo je vaša najbolja moguća investicija što ulažete i pomažete razvoj ovih mladih ljudi. To je mnogo više od običnog investiranja. Mislim da je ova incijativa, ovaj projekat, tačnije njegov organizator, najbolji mogući kandidat za Nobelovu nagradu! Daću sve od sebe da na svaki način podrzim ovu manfestaciju rekao je on.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dobio je plaketu za izuzetan doprinos razvoju Igara. - Zahvalan sam na ovom priznanju, ali ono ne pripada meni, nisam ga ni sa čim zaslužio. Uručiću ga sinu Milana Rakića, mog političkog protivnika, koji je premunio pre nekoliko godina. Molio me je da podržimo ovo i izguramo. Ovo je nagrada koju je on zaslužio, ne ja. Ne razumem se ja, Johanes, u te političke nagrade koje delite, ali Zdravko Marić je čovek se nevetovatnom energijom. On voli sve ljude. Jednako. Moli se jednako u pravoslavoj i katoličkoj crkvi. Njemu je svejedno koje god dete pobedi. Evo, ja nisam baš takav. Volim ih sve, ali uvek mi draže da naše dete pobedi. Zdravko, hvala vam na svemu, radite veliku stvar za sve nas. Deco, borite se za pobedu i volite se međusobno! - poručio je Vučić.

Ambasador Igara Predrag Mijatović je poručio:

"Ovo je bio veličanstven događaj, jedan veliki korak ka rastu Sportskih igara mladih. Siguran sam da ćemo jednog dana dostići svetske visine. Čast mi je što sam dao nagradu gosrpodinu Hanu. Velika zahvalnost predsedniku Vučiću za sve što je učinio za Sportske igre mladih".

Osnivač igara i idejni tvorac Zdravko Marić je naglasio: - Obećajem da ćemo u narednim godinana raditi jos više da igre budu još šire. Novi ambasador Sportskih igara mladih je gospodin Han. To je i velika čast koja se teško zaslužuje. Molim vas da i ubuduće nastavite ovim tempom i da nam jos više pomažete. Vama, gospodine predsedniče Vučiću, zahvaljujem na velikoj podršci, jer se igre u Srbiji šire velikom brzinom.

foto: Kurir sport/Goran Anđelković

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track