Najnovije vesti

SKUPŠTINA OLIMPIJSKOG KOMITETA U VIMINACIJUMU:  Srbija osvojila 25 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima!
Foto: OKS

predolimpijska godina

SKUPŠTINA OLIMPIJSKOG KOMITETA U VIMINACIJUMU: Srbija osvojila 25 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima!

Ostali sportovi
15:42h

Četvrta redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas u prostoru Arheološkog parka Viminacijum. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2018. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za 2019.

Predsednik OKS Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali direktoru Arheološkog instituta u Beogradu dr Miomiru Koraću, kao i gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću na gostoprimstvu, podršci i saradnji prilikom organizacije godišnje Skupštine OKS.

foto: OKS

- Smatrali smo da je Viminacijum pravo mesto za naše godišnje okupljanje, s obzirom na to da ovaj Arheološki park predstavlja pravi biser naše zemlje i svojevrsno svetsko čudo današnjice. Upravo je olimpizam platforma koja, između ostalog, služi i za promociju kulturno-istorijskog nasleđa, a ovo mesto jeste jedno od najvećih izvora kulturno-istorijskog nasleđa ljudi i naroda koji su naseljavali prostore naše lepe zemlje Srbije - rekao je pored ostalog u svojoj uvodnoj reči Maljković.

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i parka Viminacijum, pozdravio je delegate Skupštine, poželeo srećan rad i poručio:

- Naši olimpijci su najbolji uzori našoj deci, a vi ste tu da iznedrite nove generacije odnosno buduće olimpijce, kako bi sutra proneli glas naše zemlje širom sveta. Želim vam uspešan rad i nadam se da ćete imati uspešanu sednicu.

Bane Spasović, gradonačelnik grada Požarevca, rekao je da je ponosan što je njegov grad dobio priliku da ugosti uvažene goste i visoke predstavnike olimpijskog sporta u Srbiji.

Prilikom izlaganja na temu izveštaja o radu za 2018. godinu, predsednik OKS Božidar Maljković je rekao:

- Srećan sam što kao i prošle godine ponovo mogu da kažem da je godina za nama bila izuzetno uspešna za sportiste Srbije. Osvojeno je ukupno 25 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima. Zadovoljstvo je konstatovati da su svi sportisti koju su osvajali medalje prepoznati od strane Olimpijskog komiteta i da su njihovi programi finansirani kroz program „Tokio 2020“.

foto: OKS

Maljković je istakao i odlične rezultate ostvarene na Mediterasnkim igrama gde je osvojeno 32 medalje, kao i na III Olimpijskim igrama mladih održanim u Buenos Ajresu odakle se naš tim od 16 sportista vratio sa odličnih pet medalja.

- Suštinu rada Olimpijskog komiteta Srbije čine upravo sportski programi, a među njima je svakako najvažniji Olimpijski program „Tokio 2020“. Finansiranje naših najboljih sportista je nastavljeno kroz ovaj program, a posebno je važno da u ovom trenutku u I kategoriji ovog programa imamo najviše sportista do sada – ukupno 23 u individualnim sportovima, kao i pet timova - rekao je Maljković i skrenuo pažnju na delovanja na polju marketinga sa ciljem zatvaranja kompletne strukture finansiranja programa OKS:

- U toku protekle godine potpisani su ugovori o sponzorstvu sa četiri kompanije koje su postale sponzori i partneri Olimpijskog tima Srbije.

Govoreći o planu za predolimpijsku 2019, Maljković je skrenuo pažnju da je namera OKS da Olimpijski program „Tokio 2020“ doživi svoju transformaciju sredinom godine kako bi posato pristupačniji sportistima koji su blizu ostvarivanja norme za nastup na predstojećim Olimpijskim igrama. Istakao je i da je nakon nekoliko godina „Razvojni program“ proširen i na finansiranje sportista koji se nalaze u drugoj kategoriji, tako da je u ovom momentu više od 40 sportista korisnika ovog programa.

foto: OKS

U kontekstu predolimpijske 2019. predsednik OKS je rekao:

- Svi kapaciteti sa kojima ova kuća raspolaže, i ljudski i finansijski, biće kao i do sada stavljeni u funkciju sportista i podržavanja njihovih sportskih programa, a sa idejom ostvarivanja glavnih ciljeva, a to su: podizanje sportskog rezultata sa akcentom na postavljanje vrhunskih rezultata u Tokiju 2020. godine, kvalifikovanje što većeg broja sportista za Igre i stabilno finansiranje programa identifikovanih olimpijskih nada za Pariz 2024. godine.

Maljković je rekao da su programi olimpijskog obrazovanja važan deo delovanja OKS.

- Olimpizam kao platforma propagira kreiranje boljeg sveta kao mesta za život celog čovečanstva. Čista i plemenitija ideja od Olimpizma ne postoji i zato u teškim vremenima u kojima su vrednosti poljuljane i kompromitovane, želimo da Olimpijski komitet Srbije u ovoj godini još više proširi dijapazon aktivnosti Olimpijskog obrazovanja u celoj Srbiji, a sa krajnjim ciljem da se Olimpizam uvede kao izborni predmet za učenike osnovnih škola u Srbiji - zaključio je predsednik OKS.

foto: OKS

Uoči sednice Skupštine održan je sastanak predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem, a po završetku sednice delegati i gosti na godišnjoj Skupštini OKS imali su prilku da obiđu arheološko nalazište.

foto: OKS

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...