NOVI FORMAT TAKMIČENJA MIKSEVA: Startuje Svetsku kup 2019 u Pekingu!
Foto: SSS

streljaštvo

NOVI FORMAT TAKMIČENJA MIKSEVA: Startuje Svetsku kup 2019 u Pekingu!

Ostali sportovi -

U Pekingu sutra počinju takmičenja na drugom Svetskom kupu u 2019. godini.

Kao i na svakom SK ove sezone, u pojedinačnim disciplinama deliće se po dve kvote za Olimpijske igre u Tokiju.

Nadmetanja mikseva vazdušnom puškom i pištoljem na ovogodišnjim svetskim kupovima nisu u sistemu kvalifikacija za OI, ali privlače posebnu pažnju. Svetska streljačka federacija (ISSF) je saopštila da će na turniru u Pekingu, kao i na svim svetskim kupovima do kraja sezone, biti testiran novi format finala za mešovite parove.

Od 2018. godine, kada su mešoviti parovi uvedeni u zvanični program takmičenja ISSF, posle kvalifikacija (u kojima svaki član tima ispaljuje 40 dijabola) u finale prolazi po pet najboljih parova. Finale se, kao i u pojedinačnim disciplinama, odvija po sistemu ispadanja, sa ukupno 24 hica (petoplasirani tim ispada posle 17, četvrtoplasirani posle 19, a trećeplasirani posle 21. serije).

Kako je pre nekoliko dana ISSF objavio, u Pekingu ovaj sistem će zameniti polufinale i dva meča za medalje (finale i meč za bronzu), sa po dve ekipe u oba duela.

U saopštenju se navodi da je cilj novog formata da takmičenje učini interesantnijim i atraktivnijim za publiku. Novi sistem će biti testiran na svim kupovima i prvenstvima u organizaciji ISSF tokom 2019, pa će potom biti doneta odluka o formatu takmičenja na OI u Tokiju.

Ovakav sistem nije novost. Po sličnim pravilima održavana su takmičenja u miksu na prva dva Evropska prvenstva vazdušnim oružjem na kojima su mešoviti parovi bili deo zvaničnog programa (2016. i 2017). U kvalifikacijama je svaki član tima gađao po 25 dijabola. Osam ekipa prolazilo je u polufinale, u kome su na osnovu plasmana u kvalifikacijama bile podeljene u dve grupe. Pobednici grupa su se u finalu borili za zlato, a drugoplasirani u meču za bronzu. U direktnim duelima, posle svakog hica par sa boljim rezultatom dobijao je poen, a ukupni pobednik meča bio je tim koji prvi skupi pet bodova.

Na oba prvenstva titule su osvojili srpski parovi. I 2016. i 2017. puškom je trijumfovao tandem Andrea Arsović/Milutin Stefanović, a pištoljem tim Zorana Arunović/Damir Mikec. Ovi miksevi će se takmičiti i u Pekingu.

Po formatu sa šampionata Starog kontinenta 2016. i 2017. održavana su i nadmetanja mikseva u Svetskom kupu 2017, dok mešoviti parovi još nisu ušli u zvaničan program ISSF takmičenja i dobili status olimpijske discipline.

Takmičenja miks parova u Pekingu na programu su u četvrtak, a sutra će biti održane kvalifikacije i finale vazdušnom puškom za žene, kao i eliminacije u trostavu za muškarce.

Našu zemlju će u glavnom gradu Kine predstavljati 13 strelaca

Sastav Srbije za SK u Pekingu

Muškarci

Vazdušna i MK puška trostav: Milenko Sebić (Crvena zvezda), Milutin Stefanović („Čika Mata“).

Vazdušna puška: Lazar Kovačević (Jagodina 92).

MK puška trostav: Stevan Pletikosić („Čika Mata“).

Vazdušni pištolj: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov („Aleksa Dejović“).

Žene

Vazdušna i MK puška trostav: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790).

Vazdušna puška: Marija Malić (Jedinstvo, Stara Pazova).

Vazdušni i MK sportski pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Jasmina Milovanović (Smederevo).

Vazdušni pištolj: Bobana Momčilović Veličković (Bor 030).

Mešoviti parovi

Miks vazdušna puška: Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević

Miks vazdušni pištolj: Zorana Arunović/Damir Mikec i Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić.

Vođa puta je Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, a uz njega će biti članovi stručnog štaba SSS Jelena Arunović, selektor za pištolj, i Saša Iker (puška), zatim treneri po pozivu selektora: Jasna Šekarić, Goran Mikec (oboje pištolj) i Milan Armuš (puška), kao i fizioterapeut Ivan Jovanović.

Kurir sport

Foto: SSS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track