OSETIO SAM DA MU JE DUŠA U TOM TRENUTKU NAPUSTILA TELO: Seo je u kovčeg na točkovima i otišao u legendu! Razlika između života i smrti bila je samo 5cm! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

OSETIO SAM DA MU JE DUŠA U TOM TRENUTKU NAPUSTILA TELO: Seo je u kovčeg na točkovima i otišao u legendu! Razlika između života i smrti bila je samo 5cm! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Na današnji dan poginuo je po mnogima najbolji vozač svih vremena - legendarni Brazilac Ajrton Sena!

Te 1994. godine Sena je doživeo stravičnu nesreću tokom trke Formule 1 na Velikoj nagradi San Marina, na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli.

Pri brzini većoj od 300 km/h, legendarni Brazilac je izgubio kontrolu u krivini "Tabmburelo" nad svojim bolidom Vilijamsa i punoj brzini udario je u zid.

Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na maltene istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger.

foto: Profimedia

Rođen je kao Ajrton Sena da Silva u brazilskom Sao Paulu 21. marta 1960. Zbog problema sa koordinacijom pokreta, otac ga je kao dete nagovorio da počne da vozi karting.

Kao tinejdžer je osvajao nagrade u kartingu, a 1982. se preselio u Englesku, kako bi se posvetio profesionalnoj karijeri u F1.

U F1 je debitovao 1984. godine. On je pažnju svetske javnosti privukao iste godine na VN Monaka, kada je na stazi iza sebe ostavio Mihaela Šhumahera, Alana Prosta i bio za petama Nikiju Laudi, uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je trka prekinuta.

Sena je zbog te vožnje zaradio poznati nadimak "Kišni čovek". Prvu pobedu ostvario je 1985. u Portugalu. Sena je u karijeri ostvario 41. pobedu, a još 39 puta se našao na pobedničkom podijumu. Legendarni Brazilac je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji F1.

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izleteo sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.

Zlokobno predskazanje

A samo mesec dana ranije, na startu sezone, imao je veoma loš predosećaj. Ipak, veliki šampion, išao je protiv sudbine. Za njega nije bilo predaje, već samo pun gas, ako treba i glavom kroz zid...

Airton Sena da Silva rodio se 1960. godine u bogatoj porodici u Sao Paulu, u Brazilu. Kao dečak je pokazao velike atletske sposobnosti, a sklonost ka automobilizmu je pokazao još u četvrtoj godini. Osvojio je Južnoamerički karting šampionat sa 17 godina. Ranih osamdesetih godina se seli se u Englesku gde razvija svoju profesionalnu karijeru. Njegova reputacija veštog i neustrašivog vozača dovela je do toga da 1984. počne da vozi za Formula 1 tim Toleman.

Toleman je bila mala ekipa u F1, daleko slabija od najjačih igrača. Ali, tokom jedne trke u Monte Karlu, 1984. godine, pala je kiša... Sena je tada obilazio jednog po jednog, na kraju prestigao i lidera trke. Dobio je nadimak "Kišni čovek". Od toga dana, na asfaltu su svi počeli da mu se obraćaju sa "Vi"...

Posle petogodišnjeg velikog rivalstva sa Alenom Prostom u "Meklaren Hondi", prelazi u "Vilijams" 1994. godine. Na početku sezone imao je jako loš osećaj. Sem toga, veoma je bio uznemiren zbog novih pravila u Formuli 1 po kojem su zabranjena elektronska pomagala vozačima na bolidu, pre svega kontrola trakcije i sistem "Fly by wire"...

Tada je izgovorio rečenicu koja će posle samo mesec dana mnogima slediti krv u žilama.

foto: Profimedia

"Ovo će biti sezona sa puno nesreća, rizikovaću da kažem da ćemo imati sreće ako se nešto veoma ozbiljno ne dogodi", rekao je Sena. Samo mesec i nešto kasnije, tragedija se i dogodila.

Trodnevna žalost u Brazilu

Njegova smrt izazvala je veliku tugu u čitavom svetu, pogotovo u Brazilu gde je proglašena trodnevna žalost, a ispraćen je uz najviše državne počasti. Na ulicama je bilo skoro 3 miliona ljudi. Voleli su ga više nego Pelea...

Negova smrt potpuno je promenila Formulu 1. U godinama koje su usledile veliki akcenat je stavljen na bezbednost vozača.

Votkins: Osetio sam da mu je duša otišla iz tela u tom trenutku

Senin prijatelj i doktor, Sid Votkins, isti onaj koji ga je nekoliko sati ranije nagovarao da se ostavi Formule svedočio je poslednjim ovozemaljskim trenucima prijatelja: „Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i pregledom zenica utvrdio da je pretrpeo ogromnu povredu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na zemlju. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako nisam religiozan, osetio sam da mu je duša otišla iz tela u tom trenutku.“

Ajerton Sena umro je u svom bolidu, ostavivši u šoku celi svet. Kasnije se ustanovilo, uvek to tako bude, da se u ovom fatalnom sudaru poklopilo mnogo nesrećnih okolnosti. Da je udario samo 5 centimetara dalje, verovatno bi samo ustao, odšetao od bolida i proklinjao svoju odluku da se pridruži Vilijamsu.

Gospodar Monaka, kišni čovek, čovek sa do tada najviše osvojenih trka u istoriji (65 prvih startnih pozicija iz 161 trke) tog je vikenda celi svet zavio u crno. Imao je samo 34 godine.

kurir.rs / kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track