ROĐEN U SARAJEVU, KRŠTEN U CRKVI SV. MARKA, A BRANI ZA KANADU: Neverovatna životna priča srpskog golmana kome je RAT PROMENIO ŽIVOT! Posle 20 godina vratio se u Beograd i sa OGROMNOM SETOM zaigrao protiv Delfina na Tašu!
Foto: Privatna arhiva

ŽIVOT

ROĐEN U SARAJEVU, KRŠTEN U CRKVI SV. MARKA, A BRANI ZA KANADU: Neverovatna životna priča srpskog golmana kome je RAT PROMENIO ŽIVOT! Posle 20 godina vratio se u Beograd i sa OGROMNOM SETOM zaigrao protiv Delfina na Tašu!

Ostali sportovi -

Gledao sam vaterpolo na Olimpijskim igrama u Sidneju, odmah počeo da ga treniram i stigao do reprezentacije, kaže Dušan Aleksić!

Rođen u Sarajevu u ratno vreme, s porodicom prebegao u Beograd, pa stigao do Kanade. I brani za njihovu vaterpolo reprezentaciju.

Branio je i sinoć u duelu sa njegovom Srbijom, uz pratnju i podršku UNIQA zvaničnog osiguranja. Njegovo ime je Dušan Aleksić, a njegova priča jedna od zanimljivijih na finalnom turniru Svetske lige u Beogradu.

A za Tašmajdan, na kom se igraju utakmice, veže ga nešto specijalno.

- Fenomenalno mi je u Beogradu! Mnogo mi je drago da igram ovde, ovo je posebno mesto za mene. Kršten sam ovde u Crkvi Svetog Marka. Lepo je igrati vaterpolo u Srbiji, u državi u kojoj je veoma popularan - rekao je Aleksić za portal Espreso.co.rs, pa ukratko opisao svoj životni put:

- Rođen sam 1991. godine u Sarajevu. Kada se zaratilo, preselio sam se u Beograd i tu sam živeo do 1997. godine. Tada smo se roditelji i ja preselili u Kanadu. Počeo sam da gledam vaterpolo s devet godina, posle Olimpijskih igara u Sidneju. Svideo mi se sport, a onda sam došao do reprezentacije.

Iako su napravili iznenađenje i pobedili Mađarsku u prvom kolu, Kanađani su takmičenje u grupi završili na poslednjem meetu. Ali to ne brine nikog u reprezentaciji.

- Ovo su za nas pripreme. Mlada smo ekipa, dosta igrača je otišlo. Za nas je Svetska liga korak pred Panameričke igre u avgustu, jer šampion tog takmičenja ide na OI u Tokio - zaključio je Srbin s gola Kanade.

foto: AP
Srbi među stativama ALEKSIĆ I BORJAN - ISTA PRIČA

Zanimljiva je paralela između Dušana Aleksića i Milana Borjana.

Dva golmana, doduše u različitim sportovima, čuvaju mrežu Kanade. A obojica su rođeni van Srbije (Sarajevo i Knin), tokom rata su prebegli u Beograd, a put ih kasnije odveo u Kanadu, gde su postali profesionalni sportisti i reprezentativci.

Kurir.rs/Gojko Filipović Foto: AP, Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track