Najnovije vesti

OVO JE SPORT KOJI JE GRUA KOŠTAO ŽIVOTA: Evo šta je KAJTING i koje su njegove opasnosti! SRBIJO, POVEDI RAČUNA!
Foto: Printscreen Facebook

tuga

OVO JE SPORT KOJI JE GRUA KOŠTAO ŽIVOTA: Evo šta je KAJTING i koje su njegove opasnosti! SRBIJO, POVEDI RAČUNA!

Ostali sportovi

Poznati reper Dalibor Andonov, poznatiji pod imenom Gru, poginuo je danas kod Nautičkog kluba "Zemun" nakon što je prilikom vožnje kajta upao u vodu.

Kako su očevici tragedije ispričali za Kurir, telo repera do Nautičkog kluba dovezli su prijatelji čamcem.

Ova vest šokirala je čitavu Srbiju, a ono što je sve ostavilo u dilemi jeste šta je to kajting, kakva je to vrsta sporta?

Kajting je površinski vodeni sport, koji podrazumeva kombinovanje aspekata vejkbordinga ,snoubordinga, jedrenja na dasci,surfovanja, paraglajdinga, skejbordinga i gimnastike u jedan ekstremni sport. Kajter koristi snagu vetra sa velikim kontrolisanm kajtom, sličnom vejkbordu ili maloj dasci, sa ili bez trake za stopala ili vezova.

Kajting je stil specifičan za jahanje talasa, gde se koriste standardne daske za surfovanje ili specijalne daske za kajting.

Postoje različiti stilovi kajtinga, kao što su slobodni stil, slobodna vožnja, niz vetar, brzo, naravno trkanje, vejkstajl, skakanje i kajtsurfing u talasima. U 2012. broj kajtsurfera je od strane ISAF i IKA procenjen na oko 1,5 miliona ljudi širom sveta. Globalno tržište za kajt godišnje zaradi oko 250 miliona američkih dolara.

Ideja koja stoji iza kiteboardinga je jednostavna. Kiteboarder stoji na maloj dasci s nogama u fusevima ili vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u vazduhu koji ga vuče po površini vode. Ta jednostavnost je ujedno i izazov. Vaše je telo jedina veza između zmaja i daske, a morate ih istovremeno kontrolisati, pilotirati zmaja i upravljati dasku po vodenoj površini.

'' Kiteboarding je opasan sport, recimo opasniji od vindsurfinga. Kitesurfing je sport u kojem se sigurnost mora shvatiti ozbiljno. Zato dobro proučite uputstva pre početka i svakako bavljenje ovim sportom započnite u školi uz iskusnog trenera i uz adekvatnu početničku opremu. Osim toga preporuka je koristiti što noviju opremu jer svake godine sigurnosni sistemi doživljavaju revolucinarni napredak. Ako koristite stari kite svakako proverite da na njemu imate barem dead-man sigurnosni sistem za brzo otpuštanje celog zmaja,'' piše u opisu ovog sporta i bezbednosti veze za isti. 

Dobro je poznato da je Gru bio veliki adrenalinski zavisnik i da je voleo ove ekstremne sportove, na kraju su ga oni koštali života. 

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...