Maskote Igara su zastrašujuće i plaše decu

Utisci iz Londona

Maskote Igara su zastrašujuće i plaše decu

Ostali sportovi -
Blogeri i drugi komentatori kažu da duo plaši decu i projektuje jezivu predstavu Olimpijade kao nadgledanog događaja.

Zlokobne, uznemirujuće, jezive, zastrašujuće - samo su neki od epiteta koje izazivaju zvanične maskote londonskim Olimpijskih i Paraolimpijskih igara - Venlok i Mandevil, ali organizatori Igara kažu da su one i pored toga komercijalni hit.

Futuristički par prisutan je po celom Londonu bacajući svoj jednooki pogled na turiste i lokalce sa plakata, statua, privezaka za ključeve...Blogeri i drugi komentatori kažu da duo plaši decu i projektuje jezivu predstavu Olimpijade kao nadgledanog događaja.Venlok - nazvan po engleskom gradu koji je poslužio kao inspiracija za moderne Igre i Mendevil, čije ime odaje počast bolnici koja se smatra mestom rođenja Paraolimpijskih igara, više liče na robote nego na ljude ili životinje.Umesto lica, svaka maskota ima jedno veliko oko - kameru koja im, kako kažu organizatori Igara, omogućava da "snime sve".Maskote imaju noge ali ne i stopala, a na rukama - bez prstiju - su im "narukvice prijateljstva" u bojama olimpijskih krugova. Na obe glave imaju "taksi svetlo" koje predstavlja omaž čuvenim crnim taksijima Londona. Venlokova glava je okrugla, dok Mandevilova ima krestu i oba lika iskaču iz snežnih kugli, rančeva, peškira, magneta i šolja u znaku londonskih Igara. Olimpijske maskote su godinama izazivale pitanja tipa "Šta su mislili?" ali kritičari Venloka i Mandervila kažu da su nove maskote naprosto ružne i zastrašujuće, prenosi AP."Nisu prijateljske. Ne smeju se, to oko nije prijateljsko nego vas samo posmatra", kaže Dženi Žang koja je u London poslovno došla iz Kine.Od kada su izabrane za zvanične maskote 2009. kritičari su sa uživanjem opleli po njima poredivši ih sa Orvelovim "1984" i sistemima za nadgledanje. Figurine Venloka u policijskoj opremi napadnute ku kao "fasističke" i "totalitarne".Glumac Ijan Mekgregor na svom Tviteru prokomentarisao je

"Imajući u vidu umetničko nasleđe ove zemlje, ova jednooka smejurija me čini tužnim".I pored kritika, maskote su važan deo produkcije i organizatori ih smatraju "bestselerom".

Organizatori kažu da plišane igračke u vidu ovih maskota čine oko 20 procenata ukupne licencirane robe za London 2012 i očekuje se da će zaraditi više od milijardu funti (1,6 milijardi dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track