BEZ MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Srpskim strelcima nedostajalo zrno sreće u Bolonji
Foto: Streljački Savez Srbije

STRELJAŠTVO

BEZ MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Srpskim strelcima nedostajalo zrno sreće u Bolonji

Ostali sportovi -

Strelci Srbije su učešće na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Bolonji završili bez medalje, ali Italiju ne napuštaju pognutih glava. Žestoko su se borili, postigli kvalitetne rezultate i ostvarili nekoliko vrlo visokih plasmana.

- Naši reprezentativci su gađali na visokom nivou, ali ovaj put je malo sportske sreće nedostajalo da ispunimo cilj, a to je bila medalja i bar jedna olimpijska kvota – kaže sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Dragan Marković i dodaje.

– Srpski strelci su postigli vredne rezultate, oborili tri državna rekorda i zaista bili vrlo blizu cilja.

Činjenice idu u prilog tezi da je nedostatak sreće bio bitan faktor.Većina naših strelaca su u kvalifikacijama postigli vrlo dobre, a neki i rezultate na vrhunskom nivou.

Članovi našeg nacionalnog tima su se u Bolonji takmičili samo u olimpijskim disciplinama. Sanja Vukašinović je u trostavu pogodila 1.184 kruga, jedan manje od svetskog rekorda kvalifikacija, na kraju u finalu bila peta. U finalu iste discipline Andrea Arsović je zauzela osmu poziciju, malo joj je nedostajalo da dođe do olimpijske kvote, koju Vukašinovićeva već ima. I muška i ženska ekipa u trostavu su postigle državne timske rekorde i zauzele sedma mesta. U takmičenju MK sport pištoljem nismo imali ekipu, ali dve srpske predstavnice Zorana Arunović i Jasmina Milovanović su ostavile dobar utisak. Obe su samo za dva kruga ostale daleko od finala.

zorana arunović
zorana arunovićfoto: Streljački savez Srbije

-Evropskom prvenstvom završili smo dugu i napornu sezonu velikih takmičenja.Naši strelci su i u Bolonji zadržali visok nivo rezultata, koji su držali tokom sezone, i pokazali da spadaju u evropski i svetski vrh, bez obzira što su ovaj put ostali bez medalja - nastavlja sportski direktor SSS.

Juniori i juniorke, koji su se na EP u Bolonji takmičili prethodne sedmice,podigli su nivo rezultata, ističe Marković, podsećajući da je Marija Kolarević je ostala pred vratima finala trostava za juniorke, na devetom mestu.

Za plasman u finala u Bolonji je trebalo žestoko se boriti.

-Mene je, kao i mnoge druge, iznenadio izuzetan visok nivo rezultata u kvalifikacijama trostava za seniore i seniorke. U obe discipline je za plasman među osam najboljih bilo potrebno pogoditi 1.177 krugova, a tako zahtevno finale je retkost ne samo na kontinentalnim već i na svetskim takmičenjima. I uz tako visok nivo rezultata u jakoj konkurenciji, dve naše takmičarke su stigle do finala.

Krajnji cilj reprezentacije Srbije u olimpijskim kvalifikacijama se ne menja.

-Nastavljamo borbu za osam kvota za Tokio. Za sada imamo pet olimpijskih viza, dve za pušku, tri za pištolj i po tome smo među najboljim zemljama sveta. Svega nekoliko država ima više kvota od nas, a do kraja ciklusa očekuju nas još dva kvalifikaciona takmičenja – Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem u Vroclavu i kvalifikacioni turnir u Plzenju.

Pet kvota, medalje na svetskim kupovima, Evropskim igrama, Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem i učinak u Bolonji daju razloga stručnom timu Srbije da pozitivno oceni 2019. godinu.

-Možemo da budemo zadovoljni kako rezultatima, tako i sjajnom atmosferom u reprezentaciji, tokom cele godine. Sada nam predstoji par meseci bez velikih takmičenja, da se odmorimo i potom da počnemo da sprovodimo u delo planove za olimpijsku 2020. godinu– zaključio je Marković.

SARADNJA SA RUSKOM FEDERACIJOM

Streljački savez Srbije je blizu postizanja dogovora o saradnji sa Ruskom streljačkom federacijom. U Bolonji su nastavljeni razgovori sa predstavnicima RSF, započeti nedavno u Srbiji, kada je cela ruska reprezentacija učestvovala na „Velikoj nagradi Novog Sada“.

- U planu su zajedničke pripreme reprezentacija Srbije i Rusije. Verujem da ćemo to i realizovati. Biće nam čast da sarađujemo sa jednim od najuspešnijih saveza i reprezentacija na svetu – najavljuje Marković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track