HAMILTON DEVETI PUT TRIJUMFOVAO U SEZONI: Britanac pobedio u trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju
Foto: AP

FORMULA 1

HAMILTON DEVETI PUT TRIJUMFOVAO U SEZONI: Britanac pobedio u trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Rusije u Sočiju i primakao se osvajanju šeste šampionske titule.

Hamilton je ostvario 82. pobedu u karijeri, devetu u sezoni, a četvrtu u Rusiji. Britanski vozač pobedio je rezultatom sat, 33 minuta, 38,992 sekunde. Petostruki svetski prvak osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke.

Pet trka pre kraja Hamilton ima 73 bodova prednosti nad timskim kolegom Valterijem Botasom.

To je šesta pobeda Mercedesa u šest trka na stazi u Sočiju.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas sa 3,829 sekundi zaostatka, a treći je bio Šarl Lekler iz Ferarija, koji je krenuo sa pol pozicije. On je kroz cilj prošao sa 5,212 sekundi zaostatka za pobednikom.

Četvrto i peto mesto zauzeli su vozači Red Bula Maks Verstapen i Aleksandar Albon, koji je trku počeo iz boksa. Šesti je bio vozač Meklarena Karlos Sainc, sedmo mesto zauzeo je Serhio Peres iz Rejsing Pointa, a osmi je bio Lando Noris iz Meklarena.

Kevin Magnusen iz Hasa zauzeo je deveto mesto, a Niko Hulkenberg iz Renoa trku je završio na 10. mestu.

Lekler je četvrti put uzastopno krenuo sa pol pozicije, odlično je startovao njegov timski kolega Fetel, prvo je obišao Hamiltona, a zatim i Leklera i preuzeo prvo mesto. Dobar start imao je Sainc, koji je sa petog mesta umalo obišao Hamiltona, ali je kasnio na kočenju, pa se našao iza Britanca, ali ispred Botasa.

Već u prvom krugu bezbednosno vozilo je izašlo na stazu, pošto je Roman Grožan izleteo sa staze. Danijelu Rikardu je pukla guma i morao je u boks, a na zamenu je otišao i Antonio Đovinaci posle kontakta sa Grožanom.

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, vodio je Fetel, ispred Leklera, Hamiltona, Sainca, Botasa i Norisa.

Fetel je vozio najbrži krug, ali su mu iz ekipe poručili da propusti Leklera, na šta je četvorostruki svetski prvak odgovorio da "mora prvo da mu se približi". Čini se da je Ferari pre trke napravio plan da Lekler propusti Fetela, kako bi Nemac blokirao Hamiltona na startu, pa su, kada je to uspelo, iz ekipe tražili da se Lekleru vrati prva pozicija.

U medjuvremenu je Botas obišao Sainca, a Verstapen se popeo na šesto mesto, pošto je obišao Peresa i Norisa.

U 14. krugu Fetel je imao 3,5 sekundi prednosti, a Hamilton je smanjivao zaostatak za Leklerom. Od vodećih, prvi je u boks otišao Lekler, u 23. krugu i vratio se na stazu kao četvrti. Fetel je u 27. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Leklera, ali je ubrzo prijavio da sa bolidom nešto nije u redu i parikrao se pored staze. Hamilton je preuzeo vodjstvo, ispred Botasa, a uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti. To je iskoristio Hamilton i otišao na zamenu guma, a za njim i Botas, koji je izašao na stazu iza Leklera, na treće mesto.

Vozač Vilijamsa Džordž Rasel je izleteo sa staze i izašlo je vozilo bezbednosti, pošto je Džordž Rasel izleteo sa staze, a nakon toga u boks je otišao Lekler i vratio se iza Botasa.

Trka je nastavljena u 32. krugu, vodio je Hamilton, ispred Botasa, Leklera, Verstapena i Sainca. Lekler je u nekoliko navrata pokušavao da pretekne Botasa, ali se vozač Mercedesa odbranio.

Magnusen, Noris i Hulkenberg vodili su veliku bitku za bodove, a delilo ih je 2,5 sekunde, na osmom, devetom i 10. mestu. Magnusen je u medjuvremenu dobio kaznu od pet sekundi, pošto je stekao prednost nad rivalima kada je izašao sa staze i zbog toga je pao na deveto mesto.

Do kraja trke nije bilo promena, pa je Hamilton ostvario četvrtu pobedu u Sočiju, važnu u trci za titulu. ; Naredna trka u šampionatu vozi se 13. oktobra za Veliku nagradu Japana.

kurir.rs / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track