MATE NEMEŠ ZA KURIR: Odlazak u Tokijo mi je san! Sa Atilom do olimpijske medalje (VIDEO)
Foto: United World Wrestling

U NALETU

MATE NEMEŠ ZA KURIR: Odlazak u Tokijo mi je san! Sa Atilom do olimpijske medalje (VIDEO)

Ostali sportovi -

Mate Nemeš se osvajanjem bronze na Svetskom prvenstvu upisao u red vrhunskih srpskih rvača.

I ne samo da je 26-godišnji momak iz Sente kući doneo medalju sa šampionata u Kazahstanu, već je i ispunio olimpijsku normu.

Međutim, to mu ne garantuje ispunjenje sna, što bi učešće na takmičenju u Tokiju sledeće godine svakako predstavljalo. Jer, Mate Nemeš se za odlazak na Igre bori sa akteulnim olimpijskim šampionom i velikim prijateljem Davorom Štefanekom.

Sjajni rvač grčko-rimskim stilom u kategoriji do 67 kilograma za Kurir je pričao o postignutom uspehu, ali i o počecima bavljenja sportom, ambicijama i planovima za budućnost...

"Svetska bronza mi mnogo znači, jer mi je prva tako važna medalja u seniorskoj konkurenciji", počinje Mate Nemeš.

Ne krije da mu je odlazak na Olimpijske igre san. Kaže da može sebe da vidi u Tokiju.

"Naravno da mogu sebe da zamislim na takmičenju u Tokiju. To mi je prioritetni cilj. Na Svetskom prvenstvu sam prvenstveno želeo da uzmem olimpijsku normu, a medalja je došla kao bonus".

foto: United World Wrestling

Da bi dosegao visine u sportu, moraš da ih ciljaš...

"Naredni cilj mi je da se domognem Olimpijskih igara, a ako uspem u toj nameri, neću se zadovoljiti ničim manjim od medalje. Ako sliku proširim na celu karijeru, zašto da krijem, hoću da budem olimpijski šampion", puca Mate Nemeš od samopouzdanja.

foto: United World Wrestling

Na pitanje kako se kao dečak odlučio za rvanje, vraća film na period kada je imao pet godina.

"Bio sam hiperaktivno dete, pa su roditelji morali da pronađu sport u kome ću potrošiti svu tu energiju. Dakle, nisam ja izabrao rvanje, već su to roditelji učinili umesto mene, ali sam se u taj sport zaljubio već na prvom treningu".

Trener Atila Lenard je svoje znanje utkao u uspehe Mate Nemeša. Upravo je Lenard najzaslužniji za njegovu mentalnu pripremu, koja je u rvanju neopisivo važna. Zato na bronzanoj medalji iz Kazahstana stoji i Atilin pečat.

"U vrhunskom sportu je mentalna snaga najbitnija. Psiha je ključ uspeha. Moraš da veruješ u sebe, da možeš svakoga da pobediš. Ako ne veruješ, nemoguće je na meču pružiti 100 odsto. Tada je uzaludna čak i perfektna fizička priprema".

foto: United World Wrestling

Svoje tvrdnje potkrepljuje ličnim primerima.

"Više puta mi se dogodilo da sam fizički bio u top formi, ali ne i sa psihičkog aspekta, pa na takmičenju nisam mogao da pružim maksimum".

Mateov brat blizanac Viktor je, pored ostalih uspeha, bio i svetski šampion 2017.

"Viktor i ja smo zajedno počeli da se bavimo rvanjem. On je već mnogo pokazao i osvojio. Doduše, na Svetskom prvenstvu u Kazahstanu nije uzeo olimpijsku normu, ali biće još prilika za njega i siguran sam da će uspeti. Cilj nam je da zajedno predstavljamo Srbiju na Olimpijskim igrama i osvojimo medalje".

foto: United World Wrestling

Iako mu je konkurent, Mate o Štefaneku misli sve najbolje.

"Davor je vrhunski rvač, mnogo sam naučio od njega. Rivali smo, ali to mi pomaže da budem bolji i spremniji za takmičenja", zaključio je Mate Nemeš.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track