Otvaranje Igara bez Obame i Putina

Otvaranje Olimpijskih igara

Otvaranje Igara bez Obame i Putina

Ostali sportovi -
Stotine svetski poznatih ličnosti, uključujući 120 svetskih lidera, prisustvovaće u petak otvaranju Olimpijskih igara u Londonu

Stotine svetski poznatih ličnosti, uključujući 120 svetskih lidera, prisustvovaće u petak otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, a među gostima biće i Anđelina Džoli, Mišel Obama i kralj Svazilenda, ali i srpski predsednik Tomislav Nikolić.

Očekuje se da će rekordan broj šefova država i vlada gledati 27 miliona funti (42 miliona dolara) vrednu muzičko-plesno-pirotehničku ekstravagancu u prestonici Britanije. Nemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Jošihiko Noda biće neki od lidera koji će gledati ovaj šou u režiji Denija Bojla i na kome se očekuju i žive ovce i hirurzi-plesači iz Nacionalne službe za javno zdravlje.

Britanska kraljica Elizabeta druga zvanično će otvoriti Igre na ceremoniji čiji je sadržaj tajna, ali gde se očekuje i scena u kojoj filmska dadilja Meri Popins uništava Hari Poterovog protivnika, lorda Voldemorta.Prva dama SAD Mišel Obama predvodiće američku delegaciju, a za sada se ne očekuje prisustvo njenog supruga Baraka Obame. Njegov protivnik u predizbornoj trci Mit Romni pojaviće se na otvaranju. Britanski princ Vilijam i njegova supruga Ketrin, koji su udahnuli novi život britanskoj kraljevskoj porodici, sedeće na otvaranju u društvu evropskog plemstva, uključujući i princa Alberta od Monaka, prenosi Frans pres.Rusku delegaciju predvodiće premijer Dmitri Medvedev, a predsednik Vladimir Putin možda će svratiti kako bi za svoju dušu pogledao takmičenja u džudou, gde ima crni pojas.Britanska fudbalska legenda Dejvid Bekam trebalo bi da se pojavi na ceremoniji iako se neće takmičiti za Britaniju, što je izazvalo veliki gnev javnosti.Organizatori očekuju oko 120 šefova država i vlada, što je znatno više u odnosu na 80 koliko ih je bilo u Pekingu 2008. Svetski zvaničnici biće potom ugošćeni i u Bakingemskoj palati .Najviše pažnje privlače ipak zabave poznatih koje će se održavati tokom Igara, uključujući i gala veče u Muzeju Viktorije i Alberta u čast bokserske legende Muhameda Alija.Holivudski superpar Anđelina Džoli i Bred Pit pomoći će u organizaciji ove večeri, gde će se sredstva prikupljati za humanitarnu organizaciju "Sportom do mira". Na večeri će se pojaviti i glumica Ketrin Zita Džons, automobilista Luis Hamilton, ukrajinski bokseri, braća Kličko. Hrana će, ako je suditi prema pisanju tabloida, biti tipično britanska - riba i krompirići.

Proizvođač satova "Omega" takođe će organizovati seriju "tajnih" žurki tokom Igara, a među gostima biće australijska glumica i zaštitno lice "Omege" Nikol Kidman i plivač Majkl Felps.

Igrama, pak, neće prisustvovati Bašar Al Asad iz Sirije - iako će se sirijski tim nadmetati na u Londonu,Robert Mugabe iz Zimbabvea i Aleksandar Lukašenko iz Belorusije. Pod znakom pitanja je i poseta iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada budući da je rekao da veruje da Britanija ima "problem" sa njim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track