SKIJAŠKI SAVEZ SRBIJE: Uz Nevenu, Marka i Matiju do novih pobeda
Foto: Skijaski savez Srbije

Kreće nova skijaška sezona

SKIJAŠKI SAVEZ SRBIJE: Uz Nevenu, Marka i Matiju do novih pobeda

Ostali sportovi -

Skijaški savez Srbije prezentovao je planove za novu takmičarsku sezonu 2019/2020.

Predstavljena je i nova struktura saveza i planovi za naredni period, sa krajnjim ciljem plasiranja naših reprezentativaca na predstojecim Olimpijskim igrama i ostvarivanja što boljeg plasmana za Srbiju.

- Stvaranje vrhunskih rezultata u sportu je posledica sistemskog rada, ulaganja u kadrove i infrastrukturu, popularizacije sportskog duha u javnosti, dobrih partnerstava, i zato smo svi mi u Skijaškom savezu Srbije posebno ponosni jer smo ove godine po prvi put u istoriji saveza svim učesnicima nove kalendarske sezone 2019/2020. obezbedili nove uniforme kao i besplatne ski pasove. Naš cilj je da osnažimo savez kao krovnu instituciju za zimske sportove kod nas i da zajedno sa Skijalištima Srbije napravimo jak skijaški sistem u zemlji, koji će biti baza za razvoja budućih šampiona - rekao je Matic Jeraša, direktor alpskog odbora Skijaškog saveza Srbije, i dodao da ga čini radosnim to što skijanje kao sportska disciplina dobija sve više na znacaju u domacoj javnosti i da se nada da ce se takav trend i nastaviti u buducnosti.

foto: Privatna Arhiva

Naši reprezentativci, poput Nevene Ignjatović, državne prvakinje, Marka Vukićevića i Matije Milenkovića, u zimskim sportovima u disciplinama alpsko i nordijsko skijanje, snoubordu i u skijaškim skokovima, svake godine beleže sve bolje rezultate na svetskim takmičenjima. Upravo to je bio dodatan motiv savezu da osnaži svoju infrastrukturu i kapacitete zajedno sa preduzećem Skijališta Srbije, a sa namerom da se pomogne takmičarima da ostvaruju još bolje rezultate i da se Srbija pozicionira visoko kao skijaška destinacija na svetskim ski mapama. Tako je i napravljen prvi korak i podneta je kandidatura za organizaciju jednog od najprestižnijih skijaških takmičenja, Evropa kupa za žene u disciplini slalom, koji bi trebalo da se održi 2021. godine u ski centru Kopaonik.

Naša najbolja skijašica i državni prvak Srbije je Nevena Ignjatović. Ona je tokom dosadašnje karijere ostvarila preko 100 medalja na međunarodnim takmičenjima, od kojih je 35 zlatnih. Na trkama svetskog kupa 14 puta se plasirala u top 30. Najbolji plasman u karijeri joj je šesto mesto u alpskoj kombinaciji. Trenutno je 19. na startnoj listi svetskog kupa u disciplini alpska kombinacija. Nevena je istakla da je 26. oktobra očekuje prvi svetski kup na kome će se boriti za najbolji plasman u karijeri do sada.

foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

- Razvoj i unapređenje skijaške infrastrukture, kao i afirmacija skijaškog i zimskog sporta uopšte u Srbiji prioritet je javnog preduzeća Skijališta Srbije. Upravo iz ovog razloga saradnja Skijaškog saveza Srbije i Skijališta Srbije mora da bude na najvišem nivou, jer imamo isti cilj, a to je da iznedrimo što više takmičara koji ce Srbiju predstavljati na najprestižnijim evropskim i svetskim takmičenjima. Samo vrhunskim rezultatima možemo da dođemo do interesovanja mladih za ovaj sport i da pronađu uzor u našim najuspešnijim sportistima kao što su Nevena Ignjatović, Marko Vukićević i Matija Milenković - Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije i dodao da Skijališta Srbije nastavljaju da pružaju podršku granskom savezu, kroz obezbeđivanje besplatnog korišćenja terena za organizaciju treninga i takmičenja u našim ski centrima.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track