ISPUNILI JOJ POSLEDNJU ŽELJU: Paraolimpijska šampionka više nije mogla da izdrži nesnosne bolove, okončala život eutanazijom!
Foto: Foto Twiter

TUGA

ISPUNILI JOJ POSLEDNJU ŽELJU: Paraolimpijska šampionka više nije mogla da izdrži nesnosne bolove, okončala život eutanazijom!

Ostali sportovi -

Belgijska paraolimpijska šampionka Merike Vervurt u utorak je odlučila da aktivira sopstveni zahtev za eutanazijom i tako okončala svoj život u 40 godini.

Merike Vervurt je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u trci u kolicima na 100 metara i srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine kasnije na Igrama u Rio de Žaneiru osvojila srebro na 400 metara, a bronzu u trci na 100 metara.

Bolovala je od neizlečive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizovala noge i uzrokovala gotovo konstantnu nesanicu.

Zbog toga je 2008. godine odlučila potpisati zahtev za eutanazijom koji je u Belgiji legalizovan

- Kad imam epileptički napad, plačem, urlam od boli. Trebam mnogo lekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se uprkos bolovima uspevam smejati. Meni su sport i trke u kolicima neka vrsta leka - izjavila je Vervurt u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.

- Kad više ne budem mogla da izdržim znam da imam taj papir - izjavila je Vervurt nakon nastupa u Rio de Žaneiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podneti zahtjev za eutanazijom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track