Najnovije vesti

SIROMAŠNI ATLETIČAR TRČAO JE BOS I UPISAO SE U LEGENDU KRALJICE SPORTOVA: To što NIJE IMAO PARA ZA PATIKE nije ga sprečilo da postane NAJBOLJI NA SVETU (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

NA DANAŠNJI DAN

SIROMAŠNI ATLETIČAR TRČAO JE BOS I UPISAO SE U LEGENDU KRALJICE SPORTOVA: To što NIJE IMAO PARA ZA PATIKE nije ga sprečilo da postane NAJBOLJI NA SVETU (VIDEO)

Ostali sportovi

Na današnji dan 1973. godine preminuo je Abebe Bakila, legendarni atletičar iz Etiopije.

Abebe Bakila bio je etiopski atletičar i dvostruki olimpijski šampion u maratonu.

Abebe Bikila je postao nacionalni junak nakon pobede na Olimpijskim igrama u Rimu 1960, postigavši najbolje vreme na svetu u maratonu sa vremenom 2 sata, 15 minuta i 16.2 sekundi.

Po drugi put je triumfovao na Igrama u Tokiju 1964. Iako je svega 6 sedmica pre Igara imao operaciju slepog creva, ipak je pobedio ponovno sa novim najboljim svetskim rezultatom u vremenu 2 sata, 12 minuta i 11,2 sekundi.

Bikila je nastupio i treći put za redom na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968, ali više nije bio u pobedničkoj formi te je odustao nakon pretrčanih 17 kilometara.

Njegova legenda nije sačinjena samo na sportskom uspehu, on je svom narodu, ali i čitavom svetu pokazao šta sve čovek može da uradi radom i upornošću, čak i u oskudnim uslovima. Sin pastira, sudbinski je povezan sa olimpijsklm maratonskim trkama, već zbog činjenice da je rođen upravo na dan maratoske trke na OI u Los Anđelesu 1932. godine.

Mit o Abebe Bikili nastao je 1960. godine. Iako dobar atletičar, u ekspediciju atletičara Etiopije za Olimpijske igre u Rimu upao je sasvim slučajno, nakon što je tada jedan od najboljih trkača iz Etiopije Vami Biratu povredio članak, za njega se našlo mesto u avionu za najveću svetsku sportsku smotru.

Zbog toga je na Olimpijske igre došao nedovoljno pripremljen - nije imao

vremena da obezbedi adekvatnu obuću, pa je maraton trčao bos!

kurir.rs / kurir sport 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...