Najnovije vesti

SUKOB ZBOG MARATONA: Gradski čelnici Tokija u svađi sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (FOTO)
Foto: AP

NISU OBAVEŠTENI

SUKOB ZBOG MARATONA: Gradski čelnici Tokija u svađi sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (FOTO)

Ostali sportovi

Gradski čelnici Tokija u sukobu su sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) zbog planova da se maratonska trka na Olimpijskim igrama 2020. godine pomeri 500 kilometara dalje u Saporo, kako bi se izbegla velika vrućina u glavnom gradu Japana.

MOK je to objavio pre skoro dve nedelje, a napravio je nove planove za maraton i trke u brzom hodanju bez konsultacija sa čelnicima Tokija. Guvernerka Tokija Juriko Koike je ljuta zbog toga. Ona i njeni saradnici smatraju da promena nije potrebna i postavili su pitanje ko će snositi troškove promene lokacije, ako predlog prodje. Takodje, oni nisu odbacili mogućnost tužbe za povrat štete.

Gradski zakonodavci Taro Širato i Hiroši Jamada rekli su da će pomeranje maratona iz Tokija u Saporo koštati najmanje 310 miliona dolara. MOK je saopštio da želi promenu, pre svega zbog zaštite takmičara, pošto će u Tokiju tokom leta biti velikih vrućina. MOK je ove nedelje poslao svoju inspekciju u Tokio, da proveri pripreme za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, koja će se održati 24. jula.

foto: Fonet AP

U MOK-u strahuju da bi televizijska publika mogla da vidi isto što i na atletskom Svetskom prvenstvu u Dohi, na kome brojni učesnici maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji nisu završili trku. U Dohi su trke počinjale u ponoć po lokalnom vremenu zbog velikih vrućina, a putem prenosa moglo se videti kako takmičari kolabiraju na stazi, što je, navodno, šokiralo predsednika MOK Tomasa Baha.

Gradski zvaničnici Japana su priznali da postoji rizik od vrućine i predložili su da maratonska trka počne u 5 ujutro. Procenjuje se da bi temperatura krajem jula u 5 ujutro mogla da bude 27 stepeni Celzijusa, dok bi u Saporu u 7 ujutro mogla da bude 25,4 stepena. Temperatura na startu maratona u Dohi iznosila je 32,7.

kurir.rs / Beta 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...