NENAD BOROVČANIN ZAOKRUŽIO DVE GODINE NA ČELU SRPSKOG BOKSA: Boks plemenitiji od politike
Foto: Dragana Udovičić

JUBILEJ

NENAD BOROVČANIN ZAOKRUŽIO DVE GODINE NA ČELU SRPSKOG BOKSA: Boks plemenitiji od politike

Ostali sportovi -

Ring U boksu se sve rešava oči u oči, bez udaraca ispod pojasa. Nema spletkarenja, isključivo je borba lice u lice. Od političara na ovim prostorima samo Vučić ima hrabrosti da svakome kaže u lice, kako ovde, tako i na
međunarodnoj političkoj sceni, kaže Nenad Borovčanin

Boks je bio na izdisaju. Brzom reanimacijom vratili smo ga u život kroz sve jaču ligu i zaboravljene turnire, jasan je Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije.

Bivši evropski šampion na vrhuncu političke karijere vratio se u sport, u prirodno stanište - ring, samo da bi oživeo boks.

- Zadovoljan sam svojim političkim mandatom, a pošto je boks bio u nokdaunu, postavio sam prioritet, da ga vratim na veliku sportsku scenu - počeo je razgovor za Kurir trofejni Lozničanin.

Da li je boks plemenitija veština od politike?

- Boks je oduvek bio plemenita veština, jer se sve stvari rešavaju oči u oči, bez udaraca ispod pojasa. Nema spletkarenja iza leđa, isključivo je borba lice u lice. Od političara na ovim prostorima samo Vučić ima hrabrosti da svakome kaže u lice, kako ovde, tako i na međunarodnoj političkoj sceni.

Šta vas čini najponosnijim za ove dve godine otkako ste na čelu srpskog boksa?

- Oživeli smo Zlatnu rukavicu i Beogradskog pobednika, vratili smo im međunarodnu licencu. Ponovo smo osnovali Boksersku ligu Srbije, u kojoj se sada takmiče i inostrani borci. Sproveli smo veliku kampanju „Olimpijska škola boksa“ za decu do 18 godina i sada imamo 95 klubova širom zemlje, gde najmlađi besplatno grade karijeru. Uvećali smo broj boksera sa 200 na 650. Dvorane su nam ponovo pune, treneri se edukuju, a ostvarena je i vrlo bliska saradnja sa Savezom Rusije.

Gde je srpski boks danas u odnosu na Evropu i svet?

- Mnogo bliže nego do pre dve godine. Sada nas konačno ima na mnogim velikim takmičenjima. Evropa nas mnogo više ceni, a u prilog tome ide i moje članstvo u Evropskoj bokserskoj federaciji. Najveći uspeh je zlatna medalja Pinje Aličića i bronzana Aleksandra Tepavca na juniorskom prvenstvu Evrope, kao i bronza Ometovića na omladinskom šampionatu Evrope.

Za kraj, šta je vaša misija?

- Nadam se da ćemo brzo, posle tri decenije, uspeti da Srbiji donesemo medalju sa velikih takmičenja. Živim za dan kada će Srbija ponovo imati olimpijskog šampiona. Verujem da to može da se desi na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, a do tada, cilj nam je da što više mladih zavoli ovaj sport. Velika je stvar za svako dete da trenira boks, jer tako jača karakter, nauči da se suočava sa životom.

Od svih sportova TRAMP, PUTIN I VUČIĆ NAJVIŠE VOLE BOKS

Boks je prestižan sport u mnogim velikim državama sveta. - Donald Tramp je, zajedno sa Silvesterom Staloneom, nedavno primio najveće bokserske šampione - Lenoksa Luisa i Ivandera Holifilda. To su jedini sportisti za koje je on organizovao prijem. Engleska kraljica Elizabeta II odabrala je da poseti baš trening bokserske reprezentacije, kao i Angela Merkel. Vladimir Putin proglasio je boks za nacionalni sport u Rusiji. A i kod nas je Aleksandar Vučić 10 godina bio aktivno u bokserskim klubovima. On je i obezbedio uslove za povratak srpskog boksa na veliku scenu.

I oni su boksovali GAGA NIKOLIĆ, DANILO KIŠ, BATA ŽIVOJINOVIĆ...

Veliki broj uglednih javnih ličnosti treniralo je boks. - Mika Antić je imao i nekoliko mečeva. Danilo Kiš je voleo da udara u džak, baš kao i Dragan Nikolić, pa i nedavno preminuli Miša Janketić. Bora Todorović je obožavao boks, kao i Bata Živojinović. Upravo su oni imali i nekoliko bokserskih uloga u svojim filmovima.

(Kurir.rs / Goran Anđelković / Foto:Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track