Najnovije vesti

SRPSKI ZET MAHDI HODABAHŠI VOLI SVOJU NOVU DOMOVINU: Hoću da osvajam zlata za Srbiju! (FOTO)
Foto: TK Galeb

Tekvondo

SRPSKI ZET MAHDI HODABAHŠI VOLI SVOJU NOVU DOMOVINU: Hoću da osvajam zlata za Srbiju! (FOTO)

Ostali sportovi

Na jakom G1 turniru u Zagrebu jedino naše seniorsko zlato osvojio Iranac, član Tekvondo kluba Galeb, koji ima želju da se i na Olimpijskim igrama takmiči ispod naše trobojke

Kada život izrežira neku priču onda ni svi filmovi ovog sveta ne mogu da joj pariraju. Tako nekako izgleda i priča iranskog tekvondiste Mahdija Hodabahčija, mladića koji se može pohvaliti brojnim odličjima sa najvećih svetskih takmičenja. Upravo je Mahdi, koji je od pre nekoliko meseci član Tekvondo kluba Galeb, jedini "naš" senior koji je osvojio zlatnu medalju na jakom G1 Croatia open turniru koji je prethodnog vikenda održan u Zagrebu.

A kako je došao do srpskog tekvondoa? Tako što se kao u svakoj dobroj priči u sve umešala ljubav. Odnedavno Mahdi je u braku sa devojkom iz Srbije, zbog koje je odlučio da se preseli u našu zemlju i započne porodični, a nastavi profesionalni život. Sve to mu je bilo više nego dovoljno da zavoli i svoju novu domovinu i da poželi da ubuduće nastupa pod srpskom trobojkom.

- Osvojeno zlato u Hrvatskoj mi veoma znači, budući da je prvo za Galeb i prvo u Srbiji, a planiram da ih bude još mnogo više - kaže simpatični sportista i dodaje:

foto: TK Galeb

- Posle nekoliko godina veze sa sada već svojom suprugom, konačno smo odlučili da nastavimo zajednički život u Srbiji. Jedna od veoma bitnih stvari je bila i činjenica da mogu svoju karijeru da nastavim u ovoj zemlji, budući da je zapravo jedan od najuspešnijih svetskih klubova iz Beograda, Tekvondo klub Galeb! Dragan Jović je izuzetan trener, i prelazak na njegov sistem treninga mi u potpunosti odgovara. Ekipa me je zaista prihvatila... Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Vanja Stanković, Budimir Krivokuća, Dmitrij Nagaev kao i svi ostali, su mi pružili apsolutno svu podršku zbog čega mi je i veoma drago što sam postao deo fantastične ekipe.

Kao i svakom sportisti i Mahdiju je glavni cilj nastup na Olimpijskim igrama. U Rio de Žaneiru stigao je do četvrtfinala, a sada želi da koliko već u Parizu 2024. Srbiji donese olimpijsko odličje.

- Dobio sam dozvolu Olimpijskog komiteta Irana i Tekvondo federacije Irana da mogu da se takmičim za Srbiju. Za sada učestvujem na G1 I G2 turnirima kako bih sakupio što više poena, međutim za učešće na Evropskom šampionatu, Gran priju ili Gran slemu koji nose veliki broj poena, potrebno mi je srpsko državljansto. Nadam se da ću ga i dobiti. Imam pozitivna mišljenja Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, kao i Tekvondo asocijacije Srbije. Verujem da mogu mnogo da doprinesem srpskom nacionalnom timu - poručio je Hodabahči.

Dragan Jović Verujem u njegove uspehe Glavni trener nacionalnog tima Srbije i prvi čovek TK Galeb Dragan Jović ističe da je Mahdi izuzetno važan deo tima. - Iranski tekvodno je veoma specifičan i nisu bez razloga jedna od najvećih svetskih sila u ovom sportu. Mahdijevo iskustvo je bogato i može doneti samo dobro, ne samo našem klubu već i ovoj zemlji. Vrlo sam optimističan da Mahdi može da osvoji medalju na Olimpijskim igrama, ali siguran sam da može doneti još mnogo odličja i na ostalim kontinentalnim i svetskim šampionatima - rekao je Jović.

Lična karta Mahdi Hodabahši Datum rođenja: 21. april 1991. Mesto rođenja: Teheran, Iran Kategorija: do 87 kilograma Olimpijska kategorija: +80 kilograma Najveći uspesi: Svetsko vojno prvenstvo 2012. Zlato Islamic Solidarity Games Indonezija 2013. Zlato Azijske igre 2014. Zlato Azijsko prvenstvo 2014. Zlato Gran pri Astana 2014. Zlato Gran pri Mančester 2014. Zlato Gran pri Meksiko 2014. Zlato Svetsko prvenstvo Rusija 2015. Zlato Gran pri Samsun 2015. Zlato Gran pri Mančester 2015. Zlato Olimpijske igre 2016. Četvrtfinale Svetski kup 2017. Zlato Svetski kup 2017. MVP Azijsko prvenstvo Vijetnam 2018. Bronza Svetski kup 2018. Zlato

Srpske medalje u Zagrebu SENIORI Mahdi Hodabahči zlato Teodora Jović bronza Irina Zrnić bronza Ivan Karajlović bronza JUNIORI Olivera Radujkov zlato Nikola Lukić srebro Novak Stanić srebro Nikola Ostojić bronza Sara Pantović bronza Milica Bulat bronza Lara Bokun bronza KADETI Nikolina Milić zlato Maša Marić srebro Aleksandar Rosić srebro Miloš Mandić srebro Petra Ćirović srebro Andrea Paunović srebro

(Gojko Filipović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...