Najnovije vesti

ŠOK! OGROMAN UDARAC ZA RUSIJU: Svetska antidoping agencija izbacila Ruse iz SVIH TAKMIČENJA!
Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

SUSPENZIJA TRAJE 4 GODINE

ŠOK! OGROMAN UDARAC ZA RUSIJU: Svetska antidoping agencija izbacila Ruse iz SVIH TAKMIČENJA!

Ostali sportovi

Svetska antidoping agencija (WADA) suspendovala je danas Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog dopinga.

To znači da ruska himna i zastava neće biti dozvoljene na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine i Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022. godine. Međutim, sportisti koji dokažu da nisu učestvovali u doping skandalu moći će da se takmiče pod posebnim uslovima i neutralnom zastavom.

Izvršni komitet WADA doneo je jednoglasnu odluku na sastanku u Lozani.

foto: Profimedia

Kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), uprkos zabrani, Rusija će se takmičiti na Evropskom prvenstvu 2020. godine i biti domaćin pojedinih utakmica u Sankt Peterburgu, "pošto upravljačko telo evropskog fudbala - Uefa nije označena kao organizator velikih dogadjaja, u pogledu odluka o kršenju antidoping pravila".

WADA je navela da postoje dokazi da je Rusija manipulisala podacima iz moskovske antidoping laboratorije, koje je predala u januaru kako bi prikrila stotine potencijalnih doping slučajeva i podmetnula lažne dokaze.

Rusija je pogođena doping skandalom od 2015. godine, kada je WADA pronašla dokaze o rasprostranjenom dopingu ruskih atletičara, uz podršku i prikrivanje države.

Rusija ima 21 dan da se žali na suspenziju, a ako se to dogodi, o žalbi će odlučivati Sud za sportsku arbitražu (CAS).

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...