Karte sa otvaranja Igra mogu vas učiniti  bogatim

Kolekcionari tvrde

Karte sa otvaranja Igra mogu vas učiniti bogatim

Ostali sportovi -
U aprilu je, inače, postignut rekord za neki predmet sa Olimpijskih igara kada je maleni srebrni kup sa prvog olimpijskog maratona 1896. prodat za 541.250 funti (387.500 dolara)

Oni srećnici koji će sutra prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara u Londonu trebalo bi da sačuvaju ulaznice i druge predmete vezane za ceremoniju otvaranja zarad svojih unuka i praunuka. A ako već nije bačena, bilo bi dobro sačuvati i kovertu u kojoj su ulaznice stigle. U svetu olimpijske memorabilije, sve što je povezano sa Igrama ima određenu vrednost, čak i ako je potrebno da prođe više decenija pre nego što se ona pretoči u keš."Kolekcionarstvo je sport gledalaca", primetio je nekadašnji predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Huan Antonio Samaran, i sam veliki filatelista.Medalje su uvek najtraženije jer svaka ima i individualnu priču a i realnu vrednost, pošto ih nema previše. Štafete su takođe dobar kolekcionarski primerak."Kada prođete medalje, postaje komplikovanije predvideti šta će u budućnosti biti vredno ili zainimljivo za kolekcionare", rekao je Rojtersu stručnjak za memorabiliju iz aukcijske kuće Bonams, Lajonel Vilis."Ove igre imaju mnogo efemernog materijala od štampanog do suvenira svih vrsta od kojih nijedan nije baš toliko specijalan. Ali za 100 godina možda će baš šal jednog učesnika biti vredan, jer je jedini preostalo", dodao je on.Kao potvrda njegovih reči, pamučni kupaći i kapa koje je britanski plivač Erik Sjuard nosio na Igrama 1908. prodati su na Bonamsovoj aukciji u sredu za 3.250 funti (5.000 dolara) i pored toga što je plivač eliminisan na samom početku.Svega 60.000 ljudi prisustvovaće ceremoniji otvaranja iako je više od milion kupilo karte i samo to tim kartama daje dodatnu vrednost. Još reće su karte za najskuplja mesta koje su koštale 2012 funti, za razliku od jeftinih od 20,12 funti.Primećeno je i da na kovertama u kojima su bile karte postoji specijalno odštampan natpis "Poštarina plaćena GB HQ2012" i da su poslate iz sedišta Igara.Ukoliko sačuvate karte i kovertu zajedno postoji šansa da jednog dana oni budu prodati za dosta novca, ali to opet zavisi to toga koliko će sličnih predmeta preživeti proticanje vremena.

"To nije lako predvideti, uveravam vas", rekao je Vilis.Organizatori igara već su otvorili svoj aukcijski vebsajt na kome prodaju memorabiliju u pokušaju da smanje velike troškove Igara. Ponuđeni predmeti variraju od štafeta do baklje koju je Dejvid Bekam nosio kada je olimpijski plamen došao u Englesku iz Grčke u maju.U aprilu je, inače, postignut rekord za neki predmet sa Olimpijskih igara kada je maleni srebrni kup sa prvog olimpijskog maratona 1896. prodat za 541.250 funti (387.500 dolara).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track