SUNOVRAT OLIMPIJSKOG ŠAMPIONA: Nekadašnjeg pobednika na 800 metara pronašli mrtvog pijanog u jarku!
Foto: Printscreen YT

slom šampiona

SUNOVRAT OLIMPIJSKOG ŠAMPIONA: Nekadašnjeg pobednika na 800 metara pronašli mrtvog pijanog u jarku!

Ostali sportovi -

Kenijac Vilfred Bungei (39) bio je apsolutna svetska atletska klasa. Olimpijski pobednik i svetski prvak na 800 metara. Najbolji na planeti u svom poslu. A onda se odao alkoholu i doživeo sunovrat.

Gotovo u deset godina jedva da je imao 15-ak dana godišnje u kojima je raspolagao vlastitim vremenom. Imao je porodicu, dvoje dece, ali kada mu se uspešna atletska karijera završila on prosto nije znao kako je to živeti ako se ne trenira.

Nije znao kako je to biti otac i suprug, nije na vreme mislio o tome kako premostiti šok izlaska iz dugogodišnjeg ponavljajućeg životnog ritma profesionalnog sportiste.

"2008. bio sam olimpijski pobednik i kapiten kenijske reprezentacije na OI u Pekingu. A samo četiri godine kasnije našli su me u jarku toliko pijanog da su mislili da sam mrtav. A bio sam "mrtav pijan" - priča Bungei.

"U kenijskoj atletici jako je puno alkohola kod bivših sportista. I ja sam pao u taj pakao. Nakon 13-14 godina treninga i nimalo vremena za bilo što osim karijere, odjednom mi niko nije govorio šta i kada treba da radim."

Flaša je bila najlakši ali i kukavički put do lažnog ispunjenja.

"Umesto da se posvetim porodici pa s vremenom da nađem novi posao ja sam postao teška pijandura. Klasični alkoholičar koji svaki dan laže sam sebe, "Samo jedno piće pa idem dalje", a loče najmanje litru dnevno."

Tako je jedan od najsretnijih dana u životu umalo je pretvorio u dan svoje smrti.

"2012. sam čekao da supruga rodi naše treće dete. Ujutro sam natočio čašicu votke. U kratkom roku sam popio celu litru i završio polu-mrtav u jarku."

Iz jarka je pravo otišao u kliniku za odvikavanje.

"Na liječenje od alkoholizma otišao sam tačno mesec dana nakon što je prestala moja vladavina osvajača zlata na 800 metara. Tek kasnije sam tos am to shvatio."

Ključ priče su, naravno, bila deca. Porodica koju je gotovo pa zavio u crno.

"Spasila su me deca, njihovi vapaji da prestanem jer znao sam ih pijan voziti i time rizikovati užasnu tragediju. Otišao sam na lečenje, na odvikavanje i danas više ne slavim rođendan nego dan kada sam prestao da pijem" - rekao je Vilfred Bungei.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track