ŠOKANTNE PROCENE: U hrvatskom sportu radi najmanje 480 pedofila!
Foto: Profimedia

Podaci za brigu

ŠOKANTNE PROCENE: U hrvatskom sportu radi najmanje 480 pedofila!

Ostali sportovi -

Hrvatska državna kancelarija za sport započela je nacionalnu kampanju pod nazivom "Počnite da pričate o tome" konferencijom na temu "Kako sprečiti seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nad decom u sportu".

Tokom konferencije su se mogle čuti neke zapanjujuće brojke, poput onih da su zlostavljači u 80 odsto slučajeva iz dečjeg bliskog okruženja i da je svako sedmo dete u sportu seksualno zlostavljano.

Jedno američko istraživanje naslovljeno sa "Neurobiologija i psihologija pedofilije" izračunalo je da u svakom društvu prosečno postoji jedan odsto psihopata i 3-5 odsto pedofila. Ako se takva računica izvede iz 16.000 hrvatskih sportskih klubova, onda je u hrvatskom sportu prisutno 160 psihopata i najmanje 480 pedofila.

Na konferenciji je saopšteno da je u Hrvatskoj aktuelan postupak protiv jednog karate trenera kojeg su četiri sportistkinje iz njegovog kluba optužile za seksualno napastvovanje.

Tokom konferencije prisutni su mogli da čuju i šokantnu ispovest nekadašnje španske gimnastičarke, danas 54-godišnje Glorije Viseras, koja radi u Košarkaškom savezu Španije.

– Moj trener bio je idol mnogima, poštovan od svih, nacionalni heroj. Nažalost, iza te krinke krio se pedofil koji ne samo da me je dirao po prsima i najintimnijoj zoni nego me i silovao više puta. Događalo se to na putovanjima, ali i u našoj sobi za zagrevanje koju bi on zaključavao kada bi sa mnom ostao nasamo. Imala je ta soba jedan prozorčić kroz koji su se mogli čuti koraci prolaznika i ja sam se stalno nadala da će me neko spasiti, no koraci bi se udaljavali.

Budući da Gloria sve to nije smela da ispriča svojim roditeljima, oni nisu znali što se događa. Ali, njen otac se sukobio s trenerom kada je primetio da je njegovoj ćerki odlazak na trening postao preveliki stres. Ćutala je 30 godina.

– Samo jedan trenerov pogled bio mi je dovoljan da plačem ceo trening jer sam osećala strah, krivicu. Čak sam pokušavala i da poružnim, ošišala sam se kao dečko samo da mu ne budem miljenica, a bilo je i dana kada bih namerno inficirala žuljeve samo da ne moram na trening. O tome što mi se događalo između 12. i 15. godine ćutala sam 30 godina jer sam to pokušavala da negiram, a posle sam odlučila da nastavim sa svojim životom. Studirala sam, zasnovala porodicu, rodila troje dece i tek onda je i ovo došlo na red, pri čemu sam imala i psihološku podršku - ispričala je Viseras.

Seksualnim nasiljem smatra se uznemiravanje bez kontakta ili uz kontakt, izlaganje eksplicitnim sadržajima, neprimereni zahtevi, od poljubaca do seksualnih usluga, i prisiljavanje na seksualni kontakt.

Naravno, ne suočava se samo Hrvatska sa problem pedofilije i seksualnog uznemiravanja u sportu. To je problem koji pogađa svaku državu, pa i Srbiju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track