ČOVEK SA KOJIM JE SRPSKI RUKOMET DOŽIVEO SLAVNE DANE: Veselin Vuković danas puni 61. godinu (VIDEO)
Foto: Starsport©

na današnji dan

ČOVEK SA KOJIM JE SRPSKI RUKOMET DOŽIVEO SLAVNE DANE: Veselin Vuković danas puni 61. godinu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Na današnji dan 1958. gdine rođen je legendarni rukometaš Veselin Vuković.

Veselin Vuković je srpski rukometni trener i bivši jugoslovenski rukometaš. U igračkoj karijeri osvojio je pet titula prvaka Jugoslavije, četiri kupa Jugoslavije i dve titule prvaka Evrope sa šabačkom Metaloplastikom 1985. i 1986, Kup Kralja s Atletiko Madridom, titulu prvaka Španije i Kup Kralja s Barselonom.

foto: Starsport©

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je svetsko i olimpijsko zlato na Olimpijskim igrama 1984. godine.

Po završetku igračke karijere ulazi u trenerske vode. Bio je trener RK Metaloplastika, trener juniorske reprezentacije Jugoslavije i pomoćni trener nacionalnog tima na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju.

Posle Olimpijskih igara radio je na Kipru, da bi ga upravni odbor Rukometnog saveza Srbije (RSS) 1. aprila 2010. godine imenovao za selektora muške reprezentacije do 2012. godine i Olimpijskih igara u Londonu.

Najznačajniji uspeh kao selektor ostvario je kada je osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu u rukometu 2012. održanom u Beogradu.

foto: Starsport©

Iz tog perioda nastala su dva epska snimka sa tajm-auta prvo u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Hrvatske pri vođstvu naše reprezentacije od 26:22 kada je on pozvao na smirenost i da se sprovode napadi do kraja kako je planirano kako bi se zabeležio najveći uspeh Srbije od osamostaljenja.

Iste godine 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu u meču sa istim protivnikom pri rezultatu 31:23 za Hrvatsku on je vikao na svoje igrače zbog nedovoljnog zalaganja, konkretno im je zamerao što se ne vraćaju u odbranu i na taj način ruše sve dobro urađeno za rukomet u dve godine ranije.

Trenutno živi i radi u Šapcu kao trener u svojoj Metaloplastici.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track