SVETSKI, A NAŠI! SRBI PREKO ATLANTIKA IGRAJU BEJZBOL, HOKEJ, NFL, SOKER: Srpski Ameri zvezde sporta
Foto: Profimedia

gospoda

SVETSKI, A NAŠI! SRBI PREKO ATLANTIKA IGRAJU BEJZBOL, HOKEJ, NFL, SOKER: Srpski Ameri zvezde sporta

Ostali sportovi -

Hej, Jugosloveni - Deca naših iseljenika sa američkim pasošem godinama su ostavljala trag u gotovo svim sportskim disciplinama, a takav je slučaj i danas
širom Sjedinjenih Američkih Država

Potencijal američkih sportista srpskog porekla nije neiscrpan i verovatno nikad neće biti korišćen u svrhu promocije Srbije u svetu, ali nije loše znati da ih imamo tamo daleko, „preko Bare“.

Teoretski posmatrano, ako bi bejzbol stručnjaci u Srbiji pokušali da stvore naš najjači nacionalni tim, onda bi iz SAD morali da pozovu novu zvezdu MLB Kristijana Jelića, udarača Milvoki Bruersa. Hokejaši bi isto mogli da se oslone na nekoliko srpskih pojačanja s mestom rođenja u Americi ili Kanadi, kao i NFL tim Srbije... A Kurir vas podseća na još mnoge Amerikance srpskog porekla koji briljiraju u sportu.

Aleksander Petrović (NHL) prgavi Srbin iz Kanade

.: Bek Providens Bruinsa rođen je 1992. godine u Edmontonu, Kanada. Od 2011. godine je u NHL, na Floridi, ali kao i njegov zemljak Lučić, već je napravio zavidnu zbirku tuča, od kojih je najpoznatija protiv Ivandera Kejna 2016. godine sa čak „tri runde“ na jednoj istoj utakmici.

foto: Profimedia

Kristijan Jelić (MLB) bejzbol zvezda

.: Rođen je u severozapadnom delu Los Anđelesa 1991. godine, a na sebe je skrenuo pažnju kao student u ekipi Majami Harikensa. Na draftu 2010. godine kao 23. pika preuzeli su ga Majami Merlinsi, da bi prošle zime prešao u Milvoki Bruerse, gde je igrama zasluži mesto u Ol star timu. Potiče iz sportske porodice. Njegov pradeda po majci Fred Gerke bio je početkom prošlog veka velika zvezda NFL, dok je njegov stric Kris Jelić nastupao za Ukla Bruinse. Mlađi brat Kolin je 2015. godine draftovan u bejzbolu za Atlantu Brejvse, a trenutno nastupa za njihov razvojni tim. Po majčinoj liniji ima i japansko poreklo.

foto: Profimedia

Milan Lučić (NHL) prva pesnica američkog leda

.: O njegovim podvizima na ledu se već dosta toga zna. Posle sjajne epizode u Bostonu, sada igra u Kanadi za Kalgari Flejmse. Više nije aktivan u tučama, ali kad se one i dogode, jednako je nezgodan protivnik najvećim „fajterima“ američko-kanadskog profesionalnog hokeja. Rođen je 1988. godine u Vankuveru i već je nastupao za juniorsku selekciju Kanade. Njegov mlađi brat Jovan posvetio se fudbalu.

foto: Profimedia

Aleks Smit (NFL) „četiri S“ kao dokaz privrženosti srpstvu

.: Kvoterbek Vašington Red Skinsa potomak je srpskog emigranta koji se još u vreme Austrougarske preselio preko Atlantika. Već 13 godina gradi uspešnu karijeru igrajući za San Francisko 49, Kanzas Siti Čifse i Vašington, u čijem se dresu teško povredio nedavno igrajući protiv Hjustona. Ostala je zapamćena priča da je u spomen svom srpskom pretku poklonio ocu tetovažu krsta iznad kojeg je na srpskom napisano „otac“, a umesto ocila bila su početna slova njihovih imena. Isto obeležje na svoja tela su stavile i njegove dve sestre Ebi i Mekenzi i brat Džoš. Rođen je 1984. godine u Bremertonu, oženjen je i ima dve ćerke, trenutno se oporavlja od teške povrede ukršenih ligamenata kolena.

foto: Profimedia

Čejs Vinović as univerziteta Mičigen

.: Prošlog leta je postao saigrač s Tomom Brejdijem u šampionskom timu iz Bostona Nju Ingland Pejtriots. Rođen je u Pitsburgu 1995. godine, a pored toga što je nekoliko puta u intervjuima pričao o svom srpskom poreklu, ostalo je zapamćen i njegov tvit od prošle godine, za vreme trajanja SP u Rusiji. - Večeras igra Srbija protiv Brazila. Nema spavanja - napisao je tada Vinović.

Srbi su budućnost sokera

Od 16 godine napadač italijanskog Frozinonea prošao je sve selekcije SAD, ali je pažnju skrenuo selidbom iz malog mesta Maskigo u Viskonsinu u engleski Reding, nedaleko od rodnog mesta majke Zorice. U Redingu nije dobio priliku, tako da je šansu potražio u Holandiji, gde se dokazao u timovima Telstar i Fortuna. Debitovao je za SAD u martu ove godine na meču s Paragvajem, ali još ima pravo da promeni fudbalsko državljanstvo jer nema nastup u zvaničnom meču. Rođen je 1996. Mlađi brat Rade takođe je talentovan fudbaler. Fudbaler Čikago Fajera zauzima visoko mesto na listi američkih fudbalskih nada, ali je ozbiljna povreda kolena malo usporila napredak sjajnog veznog igrača rođenog 1998. godine u Džeksonvilu na Floridi.

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track