LAUREATI

KURIR U OKS! PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTISTI U 2019: Dominacija srpske odbojke i Novaka Đokovića

Ostali sportovi -

Olimpijski komitet Srbije upriličio je novogodišnji koktel povodom dodele priznanja najuspešnim sportstistima i selekcijama.

Okupljenima se prvo obratio predsednik Olimpijsakog komiteta Srbije Božidar Maljković.

"Kao trener, više puta sam dokazao da se uspesi ne dešavaju slučajno, ali, ipak, veliku zahvalnost dugujemo kompanijama iz našeg pula za svaku normu ili za svaku medalju. Mi vrednujemo rad, a posebno ljubav prema našoj lepoj Srbiji. Srpski sportisti su ove godine ostvarili globalne i kontinentalne uspehe, nas navijače iznova obradovali medaljima i trofejima i njihov džentlmenski pristup daje nam iskrenu nadu uoči Olimpijskih igara u Tokiju", rekao je Maljlković na svečanosti OKS u Domu Narodne skupštine Srbije.

On je posebno zahvalio predsedniku Vučiću i Vladi.

"Moj kolega (Andrea) Trinkijeri, trener (košarkaša) Partizana, pre nekoliko dana je izjavio: 'Imate veliku sreću da imate predsednika Vučića koji je veliki sportista, imate (košarkaške) olimpijske kvalifikacije u Srbiji, to je velika stvar'. Svedok sam tačnosti Trinkijerjevih reči. U politiku se ne razumem, ali se u sport i sportiste razumem prilično. Predsednik Aleksandar Vučić je u nemalo navrata na sebe preuzimao teško breme spasioca kada je naš sport u pitanju. Koristim ovu priliku da se zahvalim njenu lično, kao i Vladi Srbije, koja je kao nijedna do sada imala razumevanja za potrebe naših olimpijaca", rekao je Maljković.

On je za sledeću godinu i Olimpijske igre u Tokiju naglasio da se maksima važno je učestvovati prihvati u potpunosti, ali uz zadržavanje za sebe prava da se kao Srbi i navijači od srpskih sportista očekuju pobede i medalje.

"Želja za pobedom nije, niti moŽe biti protiv duha olimpizma, u krajnoj liniji, u drevnim borilštima su uklesana imena pobednika, a ne ostalih učesnika. U ime OKS, ponizno molim srpski narod da bez obzira na ishod budu uz naše sportiste jer oni predstavljaju celokupan državni korpus", poručio je Maljković.

Nagradu za najuspešniju sportistkinju Srbiju dobila je odbojkašica Tijana Bošković, koja je sa seniorskom reprezentacijom odbranila titulu evropskog šampiona na kontinentalnoj smotri održanoj u Ankari.

Ona je sa seniorskom reprezentacijom već osvojila sedam medalja na najprestižnijim takmičenjima, predvodila je nacionalni do druge uzastopne titule šampiona Evrope.

U polufinalu protiv Italije i u finalu protiv Turske osvojila je 45 poena i zaslužila trofej namenjen najboljoj odbojkašici šampionata.

"Za mene je velika čast što sam još jednom izabrana za najbolju sportistkinju Srbije u tako jakoj konkurenciji i nadam se da ću u budućnosti svojim zalaganjem i igrama doprineti novim uspesima srpskog sporta", rekla Boškovićeva.

foto: Kurir Sport

Najuspešniji sportista Srbije je prema očekivanju i već navici Novak Đoković, koji je ove godine osvojio dva grend slema Australian open i Vimbldon, dva Mastersa i turnir u Tokiju.

Na Australijan openu je igrao svoje sedmo finale i trijumfovao je po sedmi put. Pobedio je Rafaela Nadala sa 3:0, prepustivši mu samo osam gemova.

U najdužem finalu Vimbldona, koje je trajalo četiri sata i 57 minuta, Djoković je pobedio Rodžera Federera sa 3:2. Spasio je dve meć lopte pri rezultatu 8:7 u petom setu i to na servis protivnika. Djoković je na Vimbldonu osvojio petu titulu i 16. grend slem trofej u karijeri.

"Zahvaljujem OKS-u na ovom izuzetno dragom priznanju. Olimpijski duh je nešto što večno živi u svakom od nas sportista. Svaka olimpijska godina je zaista posebna i nešto čemu se posebno radujem. Ova 2020. godina je nova prilika za mene lično i za svakog sportistu da se bori za medalju, da Srbiji donesemo što više medalja", poručio je Djoković u video poruci.

"Još jednom od srca hvala, želim da vam 2020. godina donese ljubav, mir, zdravlje, sreću i naravno puno sportskih uspeha", dodao je Djoković

foto: Kurir Sport

U ekipnom delu dileme nije bilo.

Ženska i muška odbojkaška selekcija Srbije osvojili su nagradu za najuspešnije timove Srbije.

Žene su trijumfovale na prvenstvu Evrope u Ankari.

foto: Kurir Sport

Mušlkarci su titulu Evropskog šampiona osvojili u Parizu.

Kapiten odbojkaške reprezentacije Srbije Nemanja Petrić rekao je večeras da nagrada koju je njegova ekipa primila od Olimpijskog komiteta Srbije predstavlja veliku odgovornost za sve njih.

"Ovo je veliko priznanje za nas, imam čast da se ispred celog tima zahvalim na ovome. Ovo priznanje takodje predstavlja veliku odgovornost i obavezu za nas, moramo da opravdamo poverenje Olimpijskog komiteta. Prvu priliku za to imamo već u januaru na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka", kazao je Petrić.

foto: Kurir Sport

On je upitan da li je bilo teže podići pehar namenjen evropskim šampionima ili onaj koji je odbojkaška reprezentacija dobila večeras, a odgovorio je da su mu oba podjednako draga.

"Slatko je nositi oba pehara, možda je do onog sa Evropskog šampionata bil malo teže doći. Lepo je imati ove trofeje u rukama i predstavljati celu ekipu", rekao je kapiten Srbije.

I pored osvajanja evropskog zlata, srpski odbojkaši još uvek nisu ostvarili plasman na Olimpijske igre, koje će se održati naredne godine u Tokiju.

Put do Japana tražiće preko kvalifikacionog turnira, koji će se u jod 5. do 8. januara 2020. godine igrati u Berlinu.

"Idemo korak po korak, verujemo da ćemo doći do cilja", kazao je Petrić.

Fantastičan uspeh srpske odbojke!

Najbolji trener Srbije takođe dolazi iz sveta odbojke u pitanju je selektor muške reprezentacije Slobodan Kovač.

On je rekao večeras u Beogradu da je priznanje Olimpijskog komiteta za najuspešnijeg trenera godine "velika stvar" i istakao da je pred njim i njegovim igračima obaveza da Srbiju odvedu na Olimpijske igre u Tokiju.

"U Srbiji, zemlji sporta, dobiti ovakvo priznanje je izuzetno velika stvar, velika čast, ali i odgovornost. Naredna godina je olimpijska i preda mnom i mojim igračima je velika obaveza da odemo u Tokio", rekao je Kovač novinarima u Skupštini Srbije.

Kovač je, u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), proglašen za najuspešnijeg trenera u 2019. godine, dok je njegova ekipa izabrana za najuspešniji muški tim u godini na izmaku.

"Izgleda mi kao san, u kratkom vremenskom periodu toliko lepih stvari.... Ali, mi sportisti treba to da zaboravimo brzo i koncentrišemo se na ono što dolazi, a nama su kvalifikacije sledeće tako da već radimo na tome da budemo što spremniji, što bolji i da Srbija ima još jednog predstavnika na Olimpijskim igrama u Tokiju", rekao je Kovač.

Kovač je istakao da je njegova ekipa, šampion Evrope, zaslužila priznanje za najuspešniji tim godine.

"U jednom trenutku su ljudi posumnjali u kvalitete odbojkaške reprezentacije, ali sam od prvog trenutka rekao da su to sjajni igrači, da igraju u najboljim evropskim i svetskim klubovima i da imaju strašno veliki potencijal. Oni su to pokazali kad je bilo najteže. Lična priznanja su samo deo onoga što smo ostvarili svi zajedno", rekao je selektor Srbije.

Pred odbojkašima Srbije sada je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju, koji je na programu od 5. do 10. januara održati u Berlinu. Srbija je Grupi B sa Francuskom, Bugarskom i Holandijom.

"Malo vremena, puno stvari treba da uradimo da bismo bili što spremniji za kvalifikacioni turnir", zaključio je Kovač.

foto: Kurir Sport

Najbolji mladi sportista Srbije je karatistkinja Ivana Perović koja je na juniorskom prvenstvu sveta u Santjagu osvojila zlatnu medalju u kategoriji do 59 kilograma.

foto: Kurir Sport

Nagradu OLIMPIJSKO SRCE "GENERAL ĐUKIĆ" za životno delo i nemerljiv doprinos razvoju odbojke u Srbiji dobio je Aleksandar Boričić aktuelni potpredsednik svetske odbojkaške organizacije.

On je izjavio da je velika čast primiti nagradu Olimpijsko srce "general Djurić", koju je dobio od Olimpijskog komiteta Srbije.

"Ovo je veliko priznanje za mene, nagrada mnogo znači, bez obzira koje je vrste. Već mnogo godina sam u srpskom sportu, najviše u odbojci. Teško je uopšte doći na postolje i primiti ovakvu nagradu. Uvek je velika konkurencija u srpskom sportu, a ovo je podstrek za neke nove napore i nove podrške srpskim sportistima", rekao je Boričić.

foto: Kurir Sport

On se osvrnuo i na odbojkaše Srbije, koji su večeras takodje nagradjeni i poželeo im plasman na Olimpijske igre 2020. godine.

"Nadam se da će Srbija kao pobednik Evropskog prvenstva dokazati u Berlinu da je zasluženo osvojila to zlato i da će se naći na Olimpijskim igrama. Još jednom sve čestitike svim našim sportistima. Oni su veliki šampioni, dokazani u svojim sportovima, ali Igre su vrlo specifične i zato ta medalja možda vredi više nego sve druge. Svima im želim uspeh i sreću", kazao je Boričić

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track